Generalul-locotenent Vadim Șamarin, adjunctul șefului Statului Major al Armatei ruse a fost arestat pentru două luni sub acuzația de luare de mită. Presa rusă relatează că Șamarin ar fi primit mită cel puțin un milion de ruble, echivalentul a 10 mii de euro, fără a detalia circumstanțele. Riscă 15 ani de închisoare.

Este a patra arestare din ultima lună între oficiali de rang înalt din domeniul Apărării ruse. Anterior, au fost arestați pentru corupție și ministrul adjunct al apărării, Timur Ivanov, generalul-locotenent Iuri Kuznetsov – șeful personalului la Ministerul Apărării și generalul-maior Ivan Popov, fost comandant al Armatei 58 a Rusiei.

Până acum, şeful Armatei, Valeri Gerasimov, nu a fost acuzat de nicio astfel de faptă, deși s-a confruntat uneori cu critici dure privind performanța militarilor ruși pe frontul din Ucraina. Președintele Vladimir Putin l-a revocat luna aceasta pe Serghei Șoigu din funcția de ministru al Apărării, înlocuindu-l cu economistul Andrei Belousov, un fost viceprim-ministru. Potrivit specialiștilor, numirea lui Belousov, care nu are experiență în armată, a fost gândită pentru a valorifica mai eficient economia de război a Rusiei la nevoile armatei și de a elimina risipa și corupția din cheltuielile de apărare. Rusia se află în al treilea an de război, iar forțele sale au intensificat atacurile în ultimele două luni, înregistrând o serie de progrese graduale.

Surse alternative: Reuters, Tass

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday