Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare (numele armatei chineze) a specificat că, joi și vineri, trupele terestre, marina și forțele de rachete, vor opera în jurul “primului lanț de insule”, care înconjoară China continentală dar nu sunt subordonate acesteia, deși sunt revendicate.

Mai concret, manevrele au loc în strâmtoarea Taiwan, care separă China de insula autoguvernată, dar și la nord, sud și est de Taiwan. De asemenea, armata chineză va înconjura și insulele Quemoy și Matsu, foarte apropiate de zona de coastă a Chinei, dar care sunt administrate tot de Taiwan.

Un purtător de cuvânt al comandamentului chinez a transmis că exercițiile au rol de “pedeapsă aspră pentru actele separatiste ale forțelor pro-independență din Taiwan și sunt un avertisment serios împotriva interferențelor și provocărilor din partea forțelor externe”, o referire la SUA, care desfășoară în mod regulat exerciții de “navigație în mare liberă”, pentru a demonstra că marina chineză nu poate controla ape pe care China susține că ar fi ale ei.

La rândul său, ministerul Apărării din Taiwan și-a pus în alertă forțele maritime, aeriene și terestre pentru a răspunde la exercițiile Chinei și a condamnat “astfel de provocări iraționale și acțiuni care subminează pacea și stabilitatea în regiune”.

Noul președinte al Taiwanului, Lai Ching-te a fost învestit în funcție la începutul săptămânii și este un susținător ferm al independenței insulei, motiv pentru care este văzut ca ostil de către China. În timpul discursului de învestire, Lai a cerut Beijingului să se abțină de la orice acte de intimidare și a invitat la colaborare, dar a spus și că Taiwanul trebuie să facă mai multe eforturi pentru a-și păstra suveranitatea și a se apăra împotriva amenințărilor și unei posibile invazii chineze. Ulterior China a descris discursul noului președinte taiwanez ca fiind “înșelător și provocator”.

Surse alternative: CNN, Financial Times

Foto: 81.cn

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday