Un studiu realizat de coaliția World Weather Attribution, arată că probabilitatea ploilor torențiale din perioada toamnă – iarnă a crescut de zece ori în Marea Britanie și Irlanda, din cauza încălzirii globale. Specialiștii spun, de asemenea, că acestea au devenit cu 20% mai abundente decât erau în trecut. 

Între octombrie 2023 și martie 2024, în Marea Britanie și în Irlanda au fost raportate peste 12 furtuni, și a fost înregistrată a doua cea mai umedă perioadă de acest fel de la începutul înregistrărilor, adică de peste două secole

Aerul mai cald poate reține mai mulți vapori de apă și, prin urmare, poate produce condițiile pentru ploi mai abundente și mai dese, se arată în studiu. Cercetătorii explică faptul că, dacă criza climatică nu ar fi atins acest nivel, ploi atât de abundente, ca cele din această perioadă, ar fi avut loc o singură dată în 50 de ani. Ei avertizează că, din cauză că temperatura medie globală a crescut cu 1,2 grade Celsius în ultimii ani, acest fenomen a devenit mai frecvent și se estimează că va avea loc o dată la cinci ani. 

De asemenea, dacă temperatura medie globală ajunge la 2 grade Celsius în următorul deceniu, din cauza arderii excesive a combustibililor fosili, astfel de fenomene meteorologice severe ar putea avea loc, în medie, o dată la trei ani.

Sursă alternativă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday