Deși este prima legislație majoră de pe planetă ce reglementează dezvoltarea inteligenței artificiale, urmărind ca aceasta să protejeze drepturile oamenilor (inclusiv pe cele de autor), aplicarea sa oferă o fereastră de timp suficient de mare, pentru a nu afecta investițiile companiilor tehnologice pe teritoriul UE. Totuși, există riscul ca, până la data implementării efective, domeniul să arate complet diferit, având în vedere pasul rapid de evoluție al acestuia.

Potrivit noii legislații, Comisia Europeană va avea puterea de a amenda companiile care încalcă Legea AI cu 35 de milioane de euro sau 7% din veniturile pe care le fac la nivel mondial. Normele sale abordează inteligența artificială în funcție de riscul perceput al diferitelor sisteme. Astfel, unele aplicații, cum ar fi așa-numitele sisteme de “scorare socială”, care clasifică cetățenii pe baza agregării și analizei datelor lor, a politicii predictive și a recunoașterii emoționale la locul de muncă și în școli, sunt considerate “inacceptabile” și sunt complet interzise.

Alte sistemele AI, așa cum ar fi cele pentru vehicule autonome sau pentru dispozitive medicale, sunt clasificate ca fiind “cu risc ridicat”. La această categorie mai intră aplicațiile AI în domeniul serviciilor financiare și în educație. Acestea, deși nu sunt interzise, vor fi evaluate și urmărite pentru a nu introduce riscuri inacceptabile (în cazul mașinilor autonome) precum și criterii abuzive și discriminatorii pentru utilizatori.

Antrenarea boților, care presupune cantități mari de date, trebuie să respecte drepturile de autor, clarificând astfel un gol legislativ de care companiile de inteligență artificială au profitat în ultimii ani. De altfel, companiile care dezvoltă sisteme AI generative sunt obligate să dezvăluie sursele și modul în care și-au dezvoltat algoritmii.

Sursa: Comunicat al Consiliului European

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday