Datele Eurostat indică o creștere semnificativă, în ultimii ani, a numărului tinerilor angajați care încă locuiesc cu părinții. În medie, la nivelul blocului comunitar, proporția tinerilor cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani care au un loc de muncă și care locuiesc cu părinții a crescut de la 24% la 27% între 2017 și 2022.

Cifrele includ atât persoanele care au un loc de muncă cu normă întreagă, cât și cele care lucrează part-time. Irlanda a înregistrat cea mai mare creștere în acest interval, de 13%, pe fondul chiriilor care s-au dublat în ultimul deceniu. Astfel, procentajul actual al tinerilor irlandezi care se află în această situație a ajuns la 40%. Alte țări ale blocului comunitar care au înregistrat creșteri semnificative în perioada 2017 – 2022 sunt Portugalia (de la 41% la 52% în prezent), Spania (de la 35% la 42%), Franța (de la 10% la 12%), Italia (de la 41% la  48%) și Croația (de la 58% la 65%).

Creșterea a fost determinată de costurile ridicate ale locuințelor, de o criză a costului vieții în special din momentul declanșării pandemiei, dar și din cauza salariilor care nu țin pasul cu inflația. “Este mai probabil ca tinerii care locuiesc cu părinții lor să aibă dificultăți în privința banilor și să nu-și poată permite cheltuieli neprevăzute, ceea ce sugerează că cei care provin din familii mai puțin înstărite au mai puține șanse de a se muta”, se arată în raport. 

Jumătate dintre tinerii care locuiesc cu părinții ar dori să se mute în decurs de un an, dar numai 28% au declarat că fac eforturi în mod activ pentru acest lucru. Specialiștii atrag atenția că se declanșează astfel un sentiment de excluziune socială în rândul tinerilor care nu reușesc să se mute din locuința părinților. Mai mult de jumătate dintre tinerii cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani locuiesc cu părinții în mai multe state membre din sudul și estul Europei. 

Totodată, tinerii din aceste regiuni se plâng cel mai mult că nu pot pune bani deoparte, iar salariile le ajung doar pentru strictul necesar. Acest fenomen de “tensiune financiară” a fost raportat cel mai des de către tinerii din Grecia (72%) și Bulgaria (42%), în comparație cu 6,3% în Luxemburg și în Olanda.

Sursă alternativă: The Guardian

Sursă foto: Ian Allenden | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday