Janet Yellen, secretarul Trezoreriei Americane, a declarat, într-un discurs la Frankfurt, că SUA și aliații săi occidentali trebuie să dea un răspuns coordonat la puterea de producție a Chinei, altfel riscă să își pună în pericol propriile industrii. În acest fel, ea făcut apel la UE să ia măsuri drastice împotriva livrărilor de produse tehnologice chinezești, cum sunt autoturismele electrice, bateriile, celulele pentru panouri fotovoltaice sau semiconductorii, pentru care SUA au majorat tarifele la import, săptămâna trecută. 

Despre majorări, Yellen a spus că au fost “un pas strategici și direcționat” și a respins ideea că facilitățile fiscale în vigoare în SUA și acordarea de subvenții, în baza Legii de reducere a inflației, reprezintă “o întoarcere la protecționismul american. Nu creăm oportunități doar acasă. Comerțul SUA-UE cu produse energetice verzi a depășit două miliarde de dolari în 2022, iar țările europene pot fi lideri în acest domeniu. Pe măsură ce producem mai mult în SUA, vom reduce costurile tehnologiilor de energie curată la nivel global, beneficiind oamenii și economiile din întreaga lume”.

Uniunea Europeană încearcă să găsească o cale de mijloc pe măsură ce tensiunile comerciale dintre SUA și China se intensifică. Anterior, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că blocul comnitar nu se va alătura Statelor Unite și nu va impune taxe suplimentare.

Marți, von der Leyen a spus pentru Financial Times că Bruxelles-ul vrea să facă comerț împreună cu Beijingul, dar un comerț echitabil și cu respectarea regulilor. Cancelarul german Olaf Scholz a adus în discuție faptul că mărcile occidentale importă “cel puțin 50% din numărul de vehicule electrice fabricate în China”. Și prim-ministrul suedez, Ulf Kristersson, a adăugat că este “o idee proastă să începem dezmembrarea comerțului global”.

Spre deosebire de SUA, pentru UE, China reprezintă o piață importantă de exporturi. De aceea, Bruxelles-ul încearcă o abordare diferită față de afluxul de celule pentru panouri fotovoltaice, turbine eoliene sau vehicule electrice – concret, nu a majorat sau impus noi tarife, dar a lansat investigații. Cu toate acestea, la nivel declarativ, liderii europeni au lansat la Beijing aceleași avertismente aduse în discuție, marți, de Yellen.

Sursă: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday