Președintele american Joe Biden a prezentat oficial pachetul de majorări semnificative a taxelor la diferite categorii de bunuri aduse din China. În cazul mașinilor electrice, tarifele vor fi majorate de patru ori (de la 25% la 100%), cele pentru baterii vor crește de la 7,5% la 25%, iar cele pentru semiconductori și pentru celule fotovoltaice se vor dubla, potrivit unui comunicat al Casei Albe. Noile măsuri afectează bunuri în valoare de 18 miliarde de dolari și vor intra în vigoare în 90 de zile.

Tarifele pentru importurile de semiconductori și baterii litiu-ion care nu sunt folosite pe mașini electrice vor fi majorate din nou, în 2025 și 2026. Statele Unite au importat bunuri de 427 de miliarde de dolari din China, în 2023, și au exportat în valoare de 148 de miliarde de dolari, potrivit Biroului de Recensământ al SUA, o diferență comercială care persistă de zeci de ani și care a devenit un subiect tot mai sensibil la Washington. 

Oficialii Administrației Biden au afirmat că “este foarte clar că Beijingul a continuat să se angajeze în practici neloiale, cum ar fi transferul forțat de tehnologie, furtul de proprietate intelectuală și subvențiile neloiale. Președintele ia măsuri dure, dar strategice, care se concentrează pe sectoarele-cheie în care China este dominantă”. China a răspuns că se opune măsurii și a amenințat cu represalii. Ministerul Comerțului a transmis că “SUA încalcă angajamentul președintelui Biden de a «nu căuta să suprime și să limiteze dezvoltarea Chinei» și de a «nu căuta să decupleze și să rupă legăturile cu China». SUA ar trebui să-și corecteze imediat greșeala și să elimine tarifele suplimentare impuse”.

Washington riscă, astfel, să tensioneze și mai mult relațiile cu Beijingul în anul electoral, în încercarea de a atrage alegătorii care sunt nemulțumiți de politicile sale economice de până acum, observă Reuters. Analiștii au avertizat că o dispută comercială ar putea crește costurile pentru vehiculele electrice în general, afectând obiectivele climatice și de creare de noi locuri de muncă ale președintelui Joe Biden.

Sursă: Reuters

Foto: Tanaonte | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday