Premierul Donald Tusk a explicat faptul că serviciile secrete rusești își recrutează oamenii inclusiv din cercurile infracționale și că “nouă suspecți au fost acuzați de implicare directă în acte de sabotaj pe teritoriul Poloniei, comandate de serviciile secrete rusești. Printre acestea se numără bătăi, incendii și tentative de incendiere”. O investigație internațională se află în desfășurare, deoarece rețeaua acționa în mai multe țări. Tusk a menționat Lituania, Letonia, Estonia, și posibil Suedia, ca posibile ținte de sabotaj ale serviciilor secrete ruse. Printre exemplele de incidente de acest fel oferite de premier se numără o tentativă de incendiere a unei fabrici de vopsele din Wroclaw, în vestul Poloniei, precum și a unui centru Ikea din Lituania. Premierul a precizat că cei nouă sunt cetățeni ucraineni, bieloruși și polonezi. 

Autoritățile poloneze au înființat o comisie independentă care va investiga influența rusă asupra politicii poloneze din ultimii ani, având în vedere că incidentele de acest fel devin tot mai frecvente. În martie și august, anul trecut, au avut loc rețineri ale mai multor spioni ruși, care lucrau sub acoperire în Polonia. 

Sursă alternativă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday