“Permiteți-mi să fiu clar: indiferent ce ar putea insinua acest procuror, nu există nicio echivalență, niciuna, între Israel și Hamas”, a subliniat președintele american. Biden a reiterat faptul că SUA vor fi “întotdeauna alături” de Israel împotriva amenințărilor la adresa securității sale.

Secretarul de stat și principalul consilier al lui Biden, Antony Blinken, a criticat, de asemenea, acest demers, ridicând întrebări cu privire la jurisdicția instanței, precum și cu privire la procesul prin care aceasta a făcut această cerere. El a adăugat că solicitarea ar putea periclita negocierile pentru obținerea unui acord privind ostaticii și încetarea focului. În mod fundamental, această decizie nu ajută cu nimic și ar putea pune în pericol eforturile în curs de desfășurare pentru a ajunge la un acord de încetare a focului care să scoată ostaticii și să introducă asistență umanitară de urgență”, a declarat Blinken.

Declarațiile lui Joe Biden se referă la decizia procurorului Karim Khan, anunțată astăzi, de a solicita emiterea mandate de arestare pe numele premierului Benjamin Netanyahu și al ministrului israelian al Apărării, Yoav Gallant, pe care îi acuză de crime de război și crime împotriva umanității, după atacul terorist din 7 octombrie și războiul ulterior din Gaza.

Karim Khan a precizat că Netanyahu și Gallant  sunt acuzați, printre altele de exterminare, inducerea foametei ca metodă de război, inclusiv refuzul aprovizionării umanitare, și țintirea deliberată a civililor în conflict”. Solicitarea include îi vizează și pe liderii Hamas. Un grup de judecători urmează să analizeze cererea procurorului-șef, Karim Khan.

Surse alternative: The Guardian, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday