Mesajul de sâmbătă seara al președintelui ucrainean oferă indicii privind abordarea strategică a ucrainenilor privind ofensiva rusească de la Harkov, din ultimele două săptămâni, considerată de la început ca o diversiune menită să disloce trupele de apărare ale Ucrainei pe distanțe mai lungi, pentru a permite avansul Armatei Ruse în Donbas, în special spre orașul strategic Ceasiv Yar.

“Mulțumesc fiecărui luptător care a demonstrat suficientă rezistență și a contribuit la creșterea încrederii, în special în direcția Harkov, pe parcursul acestei săptămâni. (…) Sunt de asemenea deosebit de recunoscător militarilor noștri care au respins asaltul rusesc asupra Ceasiv Yar și au distrus peste 20 de vehicule blindate rusești. Bravo!”, a spus Zelenski, în timp ce Comandamentul Ucrainean a anunțat că rușii au pierdut 29 de tancuri în ultimele două zile. Totuși, Zelenski a recunoscut, cu o zi înainte, că incursiunea rusească în teritoriul ucrainean din jurul Harkov a reușit străpungeri de până la 10 km.

În analiza sa zilnică, ISW arată că forțele ruse încă încearcă să cucerească localitatea Vovcensk, probabil unul dintre obiectivele tactice ale primei faze a acestei ofensive. Au bombardat podurile de peste râul Siverski Doneț, pentru a izola rapid câmpul de luptă la est de râu, și pentru a tăia liniile de comunicație terestre ucrainene. “Comandamentul militar rus a ales probabil capturarea Vovcensk ca unul dintre obiectivele tactice cheie ale primei faze a operațiunii ofensive din nordul regiunii Harkov, deoarece Vovcensk este cea mai mare așezare de lângă graniță care ar oferi forțelor ruse un punct fortificat pentru pregătirea celei de-a doua faze a operațiunii lor ofensive. Nu este clar dacă această a doua fază ar urma să extindă zona tampon de-a lungul graniței, sau ar urma să avanseze pentru a-și poziționa artileria astfel încât să poată bombarda orașul Harkov. Forțele ruse ar putea încerca, într-o fază ulterioară, o operațiune ofensivă spre sud, pentru a ajunge în spatele grupării de forțe ucrainene care se apără în direcția Kupiansk”, mai arată ISW. Această ipoteză ar putea fi confirmată și de faptul că rușii bombardează puternic, începând de ieri, liniile de aprovizionare ucrainene de pe Frontul de Est.

Institutul confirmă și atacul rusesc mecanizat de la Ceasiv Yar, despre care vorbea și Zelenski, și arată că, având în vedere numărul de tancuri și blindate implicate, acesta a fost cel mai puternic din ultimele două săptămâni. Ceasiv Yar este un punct strategic pentru o eventuală cucerire a Donbasului și încă de la începutul acțiunii rusești în Harkov a existat ipoteza că rușii au deschis încă un front pentru că altfel nu puteau înainta în Donbas.

Între timp, ucrainenii continuă să trimită valuri de drone în adâncime, dincolo de linia frontului, vizând în special Crimeea. Ministerul rus al Apărării susține că, în noaptea de sâmbătă spre duminică, peste 60 de drone ucrainene și nouă rachete tactice cu rază lungă ATACMS ar fi fost interceptate. Pe rețelele de socializare rusești există informații despre explozii la două rafinării de pe teritoriul Rusiei, iar în Crimeea, aparent, ucrainenii au vizat din nou Sevastopolul, bombardat puternic deja pentru a patra noapte consecutivă.

La rândul lor, ucrainenii susțin că au interceptat 37 de drone lansate de Rusia azi-noapte asupra teritoriului lor.

Surse: PravdaUA, ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday