Generalul Christopher Cavoli, comandantul suprem al forțelor aliate în Europa, se declară încrezător că ucrainenii vor reuși să mențină apărarea în regiunea Harkov. Acesta a adăugat: “Știu că rușii nu au un număr suficient de mare de trupe pentru a face o străpungere strategică, ba mai mult, nu au nici abilitatea și capacitatea de a o face. Au capacitatea de a face progrese locale și au făcut acest lucru, dar au înregistrat și pierderi”.

Totuși, generalul nu a oferit nicio estimare legată de numărul soldaților antrenați în luptele din Harkov, însă Reuters reamintește că unii oficiali au spus că rușii i-au depășit, uneori, pe ucraineni cu proporții de 10 la 1. 

Amiralului Rob Bauer, președintele comitetului militar al NATO, a declarat că se așteaptă la “îmbunătățiri serioase” în curând, mai ales în ceea ce privește cantitatea de muniție pe care o vor primi forțele ucrainene. A atras atenția însă că efortul rușilor în nordul Ucrainei “nu ar trebui subestimat”. Generalul Cavoli a spus, la rândul său, că aliații NATO transportă acum “cantități mari” de muniție și sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune și un număr semnificativ de blindate care ajută în lupta împotriva avansului rușilor în Harkov.

Ucraina a precizat joi că încearcă să stabilizeze linia frontului în regiunea Harkov, unde rușii au înregistrat cele mai mari câștiguri teritoriale din ultimele 18 luni, după lansarea unei ofensive rapide, săptămâna trecută. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Kievul trimite încă întăriri în zonă, iar Armata Ucraineană susține că a reușit să oprească parțial înaintarea rușilor.

Surse: Reuters, Politico

Foto: U.S. European Command

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday