Platformele deținute de Meta, printre care se află și Instagram și WhatsApp, vor fi verificate pentru posibile încălcări ale Legii privind serviciile digitale (DSA), prin care companiile digitale sunt trase la răspundere pentru dezinformare, practici comerciale neloiale și abuz asupra copiilor. 

“Astăzi deschidem o anchetă oficială împotriva Meta”, a declarat comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, într-un comunicat. Nu suntem convinși că compania a depus suficiente eforturi pentru a se conforma obligațiilor DSA de a reduce riscurile de apariție a efectelor negative asupra sănătății fizice și mintale a tinerilor europeni, pe platformele sale Facebook și Instagram.”

Investigația Comisiei analizează potențialele efecte dependente ale platformelor, cunoscute ca “rabbit hole effects”, în care algoritmul oferă tinerilor conținut negativ, cum ar fi cel legat de imaginea corporală. De asemenea, va fi investigată și eficiența instrumentelor de verificare a vârstei al Meta și confidențialitatea minorilor. Ancheta urmărește, de asemenea, să stabilească dacă designul interfețelor Facebook și Instagram poate “exploata slăbiciunile și lipsa de experiență a minorilor și poate provoca un comportament care creează dependență”.

Luna trecută, UE a inițiat o anchetă oficială împotriva Meta, în conformitate cu DSA, în privința modului în care compania a gestionat conținutul politic și fiindcă nu a depus destule eforturi pentru a combate dezinformarea venită din partea rușilor, înainte de alegerile europarlamentare din iunie. 

Sursă: The Guardian 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday