Emisiile Microsoft au crescut cu aproape o treime, din 2020 până în 2023, deoarece procesul dezvoltării infrastructurilor folosite pentru AI, cât și procesul de producție al materialelor folosite, cresc cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră. Creșterea de aproape 30% s-a produs, în mare parte, din cauza dezvoltării centrelor de date folosite pentru AI și cloud computing, a transmis Microsoft în raportul său anual de sustenabilitate. 

În schimb, emisiile directe și cele legate de energie ale Microsoft au scăzut cu 6,3% în 2023, comparativ cu valorile de referință din 2020. Cu toate acestea, emisiile provocate de lanțul său de aprovizionare au crescut cu 30,9%, ducând la majorarea emisiilor totale cu 29,1%, conform raportului. 

În încercarea de a aborda problema emisiilor legate de lanțul de aprovizionare, Microsoft a declarat că va cere anumitor furnizori să folosească doar energie electrică, ”fără emisii de dioxid de carbon”, pentru bunurile livrate către companie, până în 2030. De asemenea, compania a declarat, în această lună, că va sprijinii proiecte legate de energia electrică regenerabilă, care vor ajunge la o valoare de zece miliarde de dolari. 

Compania concurează cu Amazon și Google și investește masiv în construirea infrastructurii necesare pentru inteligența artificială generativă. În momentul actual, Microsoft a investit miliarde de dolari în OpenAI, care a dezvoltat ChatGPT, și lucrează în paralel la alte instrumente AI. 

Sursă: Financial Times 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday