Vladimir Putin s-a întâlnit, la Beijing, cu președintele chinez Xi Jinping, după turul european al acestuia, într-un moment în care acesta din urmă își promovează viziunea asupra unei lumi multipolare ce implică o realiniere a centrului geopolitic fără SUA și Europa.

O analiză Sky News arată că, până acum, China a avut numai de profitat de pe urma războiului din Ucraina, iar grija sa este aceea de a nu lăsa Rusia să se prăbușească sub presiunea sancțiunilor economice occidentale, dar și de a păstra un echilibru în relația cu SUA și UE, pentru ca acestea să rămână deschise pentru exporturile sale. “Până acum, China a reușit să obțină totul”, arată Sky News – “exporturile sale către Rusia au crescut anul trecut, iar pentru Xi Jinping, Rusia este o altă piață de export, și încă una foarte bună, pe care nu se mai confruntă cu concurența companiilor occidentale, eliminate deja de Putin și de sancțiunile occidentale. În același timp, războiul epuizează energia și resursele europene, distrage atenția SUA de la Asia și permite Chinei să-și intensifice revendicările teritoriale acolo. China primește, în același timp, materii prime ieftine din Rusia și plătește pentru gazele rusești un preț cu 30% mai mic decât plăteau europenii înainte de război”.

În spectrul politic, China, Rusia, Iran și Coreea de Nord încearcă să își extindă influența pentru a atrage de partea lor Brazilia, India și Africa de Sud, țări care văd lumea printr-o lentilă diferită de cea a Occidentului.

“Nu există niciun semn că China are vreun plan de a-și abandona vecinul rus, dar s-ar putea să vină un moment când președintele Xi Jinping va fi forțat să facă o alegere”, mai arată Sky News.

Marți, președintele american, Joe Biden, a anunțat o creștere de patru ori taxele pentru importul de vehiculele electrice din China. Acestea sunt acum de 100%, ceea ce înseamnă, de facto, scoaterea celui mai mare producător global de vehicule electrice de pe cea mai mare piață de desfacere, cea americană.

Analiza integrală pe Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday