Mai mulți oficiali iordanieni au declarat sub protecția anonimatului pentru Reuters că armele au fost trimise de milițiile susținute de Iran în Siria, către o celulă a Frăției Musulmane din Iordania (o mișcare islamistă din Orientul Mijlociu, care include Hamas). 

Membrii celulei au fost arestați la sfârșitul anului, iar armele “urmau să fie folosite pentru destabilizarea Iordaniei”, susțin oficialii, care au refuzat să detalieze despre ce acte de sabotaj ar fi fost vorba. Iordania găzduiește o bază militară americană și are granițe comune cu Israelul, precum și cu Siria și Irakul, ambele cu miliții susținute de Iran.

Reuters citează un reprezentant de rang înalt al Frăției Musulmane din Iordania care afirmă că “orice ar fi făcut aceștia, nu a fost aprobat de grup și bănuim că aceștia făceau contrabandă cu arme în Cisiordania, mai degrabă decât să fi plănuit acte de sabotaj în Iordania”. Un alt oficial al grupului a declarat că persoanele arestate au fost recrutate de șeful Hamas, Saleh al-Arour, care a fost ucis în ianuarie de către Israel.

Complotul a fost descoperit într-o perioadă tensionată în Orientul Mijlociu, în contextul războiului dintre Israel și Hamas. În ultimul an, Iordania a declarat că a zădărnicit numeroase încercări de infiltrare a unor membri din milițiile pro-iraniene din Siria, despre care spune că au trecut granițele sale cu lansatoare de rachete și explozibili. Iranul a negat că se află în spatele acestor manevre. 

Cei mai mulți dintre cei 11 milioane de locuitori din Iordania sunt de origine palestiniană, deoarece a primit milioane de refugiați palestinieni care au venit de-a lungul timpului, după fondarea Israelului. Luna trecută, Iordania s-a alăturat a contribuit alături de SUA la doborârea salvelor de drone și rachete lansate de Iran asupra Israelului. 

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday