Potrivit Institutului Național de Statistică, în luna martie 2024, câştigul salarial mediu brut a fost 8.502 lei, cu 512 lei (+6,4%) mai mare decât în luna februarie 2024, iar câştigul salarial mediu net a fost 5.185 lei, mai mare cu 309 lei (+6,3%), depășind pentru a doua oară pragul de o mie de euro, după decembrie 2023.

Comparativ cu luna martie a anului precedent, salariul mediu net a crescut cu +13,9%. Raportată la inflație, creșterea salarială a fost de +6,8% față de martie 2023, respectiv de +5,9% față de februarie 2023.

Cele mai mari creșteri ale salariului net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun (13.250 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2.779 lei).

În sectorul bugetar, salariul mediu net a crescut în martie 2024 comparativ cu luna precedentă, astfel:

  • în sănătate şi asistență socială cu +6,9%, în principal ca urmare a aplicării anumitor prevederi legale,
  • în învăţământ  cu +4,6%, urmare reluării plății cu ora a cadrelor didactice,
  • în administraţia publică cu +1,7%, prin începerea acordării biletelor de valoare (tichete de vacanţă) aferente anului 2024.

În luna martie 2024, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creșterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte)“, precizează INSSE.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday