Update ora 14:10. Secretarul de presă al Administrației Prezidențiale ucrainene a anunțat că Volodimir Zelenski a dispus reprogramarea tuturor evenimentelor din zilele următoare. Conform agendei, președintele urma să fie primit de prim-ministrul Spaniei, vineri, și să viziteze și Portugalia.

Separat, un purtător de cuvânt al Armatei Ucrainene a motivat că retragerea militarilor ucraineni din zonele Lukiantsi și Vovceansk a fost făcută “pentru a proteja viețile soldaților și a evita pierderi”. Reprezentanții militari insistă că, deși situația “rămâne dificilă”, trupele nu permit “ocupanților ruși să recâștige puncte strategice”.

BBC scrie că ocuparea Vovceansk nu ar avea un impact specific, dar ar reprezenta o lovitură de moral. În schimb, ministerul rus al Apărării a informat că Armata Rusă a preluat controlul asupra satelor Lukiantsi și Hlyboke din nordul orașului Harkov, dar și a orașului Robotine din regiunea Zaporijie. Aceste afirmații nu au putut fi verificate în mod independent.

Știrea în formă inițială. Atac masiv al ucrainenilor cu rachete ATACMS asupra aeroportului din Sevastopol (Crimeea ocupată). Ofensiva rușilor de la Harkov a încetinit, posibil din cauza pierderilor foarte mari.

Autoritățile ruse de ocupație confirmă că ucrainenii au atacat aerodromul militar Belbek, de lângă Sevastopol, dar susțin că au interceptat toate rachetele lansate de ucraineni.

În timp ce Ministerul Apărării din Rusia a declarat că Crimeea a fost atacată cu 10 rachete ATACMS, iar guvernatorul rus al peninsulei ocupate a scris pe Telegram că mai multe dintre acestea ar fi fost doborâte deasupra Mării Negre, sursele rusești de informare, care citează rezidenții din zonă, vorbesc despre cel puțin 20 de rachete și despre mai multe incendii, în zona aeroportului. Podul Kerci a fost temporar închis.

Ucraina a primit rachete tactice ATACMS, cu o rază de acțiune de până la 300 de kilometri, ca parte a primei tranșe transferate de Casa Albă după aprobarea pachetului de ajutor în valoare de 61 de miliarde de dolari.

Regiunile ruse Belgorod, Kursk, Briansk și Rostov au fost și ele atacate, dar cu drone, în noaptea de 15 mai, fiind vizate depozite de combustibil.

ISW arată că ritmul operațiunilor ofensive rusești din Harkov pare să fi încetinit în ultimele 24 de ore. Mai mulți oficiali militari ucraineni au raportat ieri că situația din regiune se stabilizează treptat, după ce rezervele ucrainene au ajuns pe linia frontului (probabil pe 13 mai, la trei zile după declanșarea ofensivei).

ISW analizează noul model de atac rusesc, cu grupuri mici de infanteriști, de până la cinci oameni, care atacă din mai multe direcții pentru a copleși defensiva ucraineană, iar apoi fuzionează după ce reușesc să treacă de aceasta. “Cu toate acestea, utilizarea unor grupuri de asalt mici poate contribui la pierderi mai mari de forțe și tehnică militară și la încetinirea ritmului general al ofensivei ruse în această direcție. Un comentator militar rus, care anterior a servit ca instructor al unităților Storm-Z, s-a plâns că filmările care arată asaltul acestor grupuri rusești indică mai degrabă o pregătire slabă a acestora decât o nouă tactică eficientă”, mai arată ISW.

ISW precizează că pierderile suferite de ruși în ofensiva de la Harkov (peste 1.700 de oameni, potrivit surselor ucrainene) nu pot fi confirmate independent, dar “aceasta ar putea explica ritmul mai lent al operațiunilor ofensive ruse de după data de 14 mai. Dacă ritmul operațiunilor rusești rămâne relativ mai scăzut, forțele ruse se vor concentra probabil pe consolidarea pozițiilor și crearea unei zone tampon pe linia de frontieră”.

Totuși, miercuri dimineață, Comandamentul Ucrainean raportează că deși forțele sale au reușit să împiedice Armta Rusă să stabilească puncte fortificate, în anumite zone ucrainenii au preferat să se retragă, pentru a evita pierderile de vieți. Atacuri și contraatacuri au loc succesiv, iar frontul nu este stabilizat.

Surse: PravdaUA, ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday