Cercetarea a fost desfășurată de oamenii de știință de la University College London și a fost prezentată în cadrul Congresului European pentru Obezitate. O altă concluzie a fost că ingredientul activ a adus beneficii pentru sistemul circulator al participanților la studiu, indiferent de cât au pierdut aceștia în greutate. Acest lucru poate sugera că și persoanele cu forme ușoare de obezitate sau care pierd relativ puțin în greutate ar putea avea beneficii în ceea ce privește sănătatea cardiovasculară.

La cercetare au luat parte 17 mii de adulți cu vârste de peste 45 de ani, cu un indice de masă corporală de peste 27, care au suferit un atac de cord sau afecțiuni asemănătoare ale inimii. Participanților li s-a prescris fie o doză săptămânală de 2,5 mg de semaglutide, fie doze placebo, pentru o perioadă medie de 40 de luni (puțin peste 3 ani). Dintre cei 8.803 pacienți care au primit semaglutide, 569 (6,5%) au suferit un atac de cord sau alte afecțiuni primare cardiovasculare, în comparație cu 701 (8%) din grupul de verificare.

Profesorul John Deanfield, directorul Institutului Național pentru Cercetare a rezultatelor cardiovasculare și autorul principal al studiului, a declarat că, potrivit rezultatelor, medicamentul ar trebui să fie prescris în mod obișnuit pentru tratarea bolilor cardiovasculare. Deanfield a dat exemplul statinelor – medicamente pentru colesterol crescut, care în anii ‘90 au fost considerate o descoperire medicală revoluționară în ceea ce privește problemele cardiovasculare și că semaglutida ar putea fi văzute, acum, ca fiind la fel de inovatoare.

Substanța activă a fost prescrisă în Marea Britanie pentru pierderea în greutate începând cu 2023, sub denumirea comercială Wegovy. Un alt studiu, bazat pe același test clinic, a constatat că participanții cărora li s-a prescris semaglutida au pierdut, în medie, 10% din greutatea corporală și 7,7 cm din circumferința talie, pe o perioadă de patru ani. Persoanele din grupul de verificare au pierdut doar 1,5% din greutate și 1,3 cm din circumferința taliei.

În prezent, aproximativ 7,6 milioane de persoane din Marea Britanie trăiesc cu boli cardiace sau circulatorii, potrivit British Heart Foundation.

Sursă. The Guardian

Foto: Luchschen | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday