Decizia instanței germane permite serviciilor de informații ale țării să monitorizeze în continuare partidul extremist Alternativa pentru Germania (AfD). Acesta a fost clasificat drept suspect de extremism încă din 2021, iar decizia de acum permite Oficiului Federal pentru Protecția Constituției (BfV) să asculte membrii AfD și să infiltreze agenți în interiorul partidului. 

Curtea Administrativă din Muenster a transmis că clasificarea partidului AfD ca organizație extremistă este justificată, având în vedere declarațiile făcute de membrii săi. Judecătorii au explicat că dețin suficiente dovezi că partidul este împotriva demnității umane a anumitor grupuri și împotriva democrației. “Există motive pentru a suspecta că cel puțin o parte din partid dorește să acorde statutul de cetățeni de rang al doilea germanilor cu origini migratoare”, se arată în justificarea instanței.

AfD, care este printre partidele favorite în sondajele de opinie, s-a confruntat cu un val de critici în ultima perioadă și cu un control mai strict, din cauza remarcilor membrilor săi, dar și a acuzațiilor că găzduiește spioni ruși și chinezi. Decizia de acum a fost lăudată de politicienii din cele trei partide aflate în coaliția de guvernare.

Politicienii din cadrul AfD descriu măsurile ca fiind antidemocratice și au catalogat monitorizarea, cât și calificarea partidului drept extremist, ca fiind parte dintr-o conspirație guvernamentală îndreptată împotriva sa. În acest context au anunțat că vor contesta decizia. Politico subliniază, însă, că în Germania constituția este formulată în așa fel încât să poată împiedica partidele antidemocratice să folosească mijloace democratice pentru a câștiga puterea.

Surse: Politico, Reuters 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday