Puede ser una imagen de 10 personas, multitud y texto

Partidul Socialist din Spania a obținut 42 de locuri din cele 135 ale parlamentului regional catalun și, deși este departe de a avea majoritatea, victoria sa va pune probabil capăt turbulențelor separatiste care durează de mai bine de un deceniu și care au culminat, în 2017, cu un referendum ilegal și care oricum a eșuat.

Partid separatist al lui Carles Puigdemont, care încă este refugiat în Franța (a fost condamnat pentru referendumul din 2017, iar apoi grațiat), a ieșit pe locul al doilea dar nu mai are nicio șansă să revină la guvernare.

Totuși, Oriol Bartomeus, politolog la Universitatea din Barcelona, observă că adevărații câștigători ai alegerilor locale de duminică din catalonia sunt partidele de dreapta, care au adoptat o linie mult mai dură împotriva separatiștilor. Partidul Popular conservator, aflat în opoziție la nivel național, și-a mărit mandatele de la trei la 15, în timp ce partidul de extremă dreapta Vox și-a menținut cele 11 locuri.

Este mai probabil totuși ca socialiștii să-și asigure majoritatea în parlamentul regional cu ajutorul Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), un grup separatist de stânga, mai moderat decât partidul lui Puigdemont, deși acesta a pierdut cele mai multe voturi.

Salvador Illa, liderul regional socialist, a spus: “Catalanii au decis să înceapă o nouă eră, deschisă tuturor, indiferent ce gândesc, de unde vin sau ce limbă vorbesc”. Illa, al cărui partid este un puternic apărător al unității spaniole, a prezentat rezultatul ca o victorie asupra forțelor separatiste, dar și ca o justificare parțială pentru premierul Sánchez, care a acordat o amnistie pentru Puigdemont și pentru sute de alți separatiști.

Surse alternative: DW, FT

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday