Potrivit mai multor publicații internaționale, Statele Unite vor crește masiv tarifele la importurile din China de vehicule electrice (EV), semiconductori, panouri fotovoltaice și alte echipamente solare și articole medicale, precum seringi, mănuși și alte echipamente de protecție. În cazul EV, subliniază FT, președinția urmează să anunțe, marți, o majorare de până la patru ori, de la 25% la 100%. Totuși, presa internațională nu menționează o perioadă de timp exactă când va avea loc creșterea. 

Majorarea bruscă a taxelor vine pe fondul îngrijorării tot mai mari că piața americană este “inundată” de vehiculele electrice și alte tehnologii ieftine aduse de China și impulsionate de subvențiile Beijingului, care pun în pericol industria auto, locurile de muncă și securitatea națională. Conform economiștilor, Biden încearcă, astfel, să se asigure că industria auto americană nu va avea aceeași soartă ca cea solară, care a fost practic decimată de importurile chinezești și care au făcut obiectul unui comerț neloial”.

Administrația Biden a investit miliarde de dolari în subvenții pentru producția de vehicule electrice și baterii în SUA, ca parte a unei strategii de eliminare a dependenței de lanțurile de aprovizionare chinezești. Sectorul auto din SUA reprezintă 3% din PIB-ul american.

De altfel, tarifele suplimentare au o anumită relevanță politică în perspectiva alegerilor prezidențiale din noiembrie. Atât Biden, cât și contracandidatul său republican, fostul președinte Donald Trump, au susținut că vor fi mai duri cu China, a doua cea mai mare economie mondială (după Statele Unite) și un rival geopolitic cu care relațiile sunt tot mai tensionate.

În timpul unei vizite de luna trecută, în Pennsylvania, un stat decisiv în alegerile din toamnă, Biden a declarat că vrea să tripleze tarifele pentru oțelul și aluminiul chinezesc. În februarie, președintele american a solicitat o investigație pentru a stabili dacă vehiculele din China și din alte țări considerate ostile, care au acces la internet (o categorie în creștere), ar putea reprezenta un risc de securitatea națională, prin colectarea de informații sensibile despre șoferi.

Există riscul ca noile tarife să ducă la un conflict comercial mai amplu între SUA și China, pe măsură ce fiecare țară va răspunde la măsurile celeilalte.

Surse alternative: Financial Times, AP News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday