Armata Rusă anunță că a ocupat satele Pletenivka, Ohirtseve, Borysivka, Pylna și Strilecha (n.r galben pe hartă), toate aflate la 3-5 km de granița cu Belgorod (Rusia), ca parte a incursiunii sale terestre, începută vineri dimineață la Harkov. 

Kievul, în schimb, a negat această informație și a transmis că Armata Ucraineană continuă să respingă atacurile și că lupta pentru controlul așezărilor menționate de ruși “se află încă în dinamică”. De asemenea, deși guvernatorul Harkovului a declarat că rușii ar putea să-și intensifice atacurile și să trimită trupe suplimentare în regiune, acesta consideră că nu există niciun pericol iminent pentru al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei și nici nu este nevoie să dispună evacuarea celor aproximativ 1,3 milioane de locuitori.

Rusia a mai susținut, sâmbătă, că a cucerit satul Keramik din regiunea Donețk, pe Frontul de Est, unde a făcut progrese lente, dar constante, de când a cucerit Avdiivka în februarie. Tot sâmbătă, ucrainenii au transmis că au doborât un avion rusesc de atac Su-25 (pentru atac la sol) deasupra Avdiivka. Este al doilea astfel de avion doborât săptămâna aceasta.

Forțele rusești au atacat, pentru prima dată, regiunea Harkov în februarie 2022. În septembrie, au fost alungate din cea mai mare parte a provinciei de o amplă contraofensivă ucraineană. De atunci, regiunea Belgorod, învecinată cu Rusia, a fost atacată constant de ucraineni cu drone și artilerie. Vladimir Putin a sugerat, în martie, că Moscova ar putea încerca să stabilească o zonă-tampon în interiorul teritoriului ucrainean. Rusia controlează aproximativ 18% din Ucraina, în est și în sud.

Surse alternative: Reuters, Pravda

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday