Cântărețul Joost Krelin (26 de ani) a fost descalificat din cauza unui incident în care a fost implicată o femeie din echipa de producție, anunță Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU) într-un comunicat de presă: “Poliția suedeză a investigat o plângere făcută de o femeie, membră a echipei de producție, după un incident în urma apariției lui Klein în semifinala de joi. În timp ce procesul legal își urmează cursul, nu ar fi potrivit ca el să continue în concurs”.

Klein a fost protagonistul unui alt incident, de natură politică, cu reprezentanta Israelului, la o conferință de presă care a avut loc joi. El a fost întrebat dacă melodia sa “se poate ridica la înălțimea celei cu care participă Israel”, iar răspunsul a fost că “întrebarea ar trebui adresată EBU”. În martie, uniunea radiodifuzorilor a fost de acord cu participarea Israelului, dar a cerut ca din melodia sa să fie eliminate versuri care făceau referire la atacul Hamas din 7 octombrie, care a dus la declanșarea războiului din Fâșia Gaza. EBU a susținut, atunci, că Eurovision este ”un eveniment apolitic, nu un concurs între guverne”.

Joi, înaintea semifinalei în care a participat Israel, în orașul suedez Malmo, unde are loc ediția din acest an, a avut loc o amplă demonstrație pro-palestiniană, cu peste zece mii de participanți care au cerut descalificarea Israelului.

“Europapa”, propunerea olandeză în concurs, despre libertatea de circulație în cadrul UE, a primit aplauze din partea publicului, în cadrul semifinalei, și a fost văzută drept una din favoritele finalei, notează The Guardian. Actul final, din această seară, se va desfășura cu 25 de participanți, în loc de 26.

Este pentru prima dată, în istoria de 68 de ani a concursului, când un concurent este descalificat după ce a urcat pe scenă, în semifinale sau finală. Publicația britanică amintește că Franța și-a retras reprezentantul în 1974, din cauza decesului președintelui Georges Pompidou, dar a luat decizia înainte ca artistul să urce pe scenă.

Surse: The Guardian, CNN

Foto: Facebook/Eurovision Song Contest

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday