Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) scrie că Armata Rusă a obținut câștiguri semnificative din punct de vedere tactic, după lansarea operațiunii ofensive în nordul regiunii Harkov, de la graniță, ieri. Rușii desfășoară, probabil, faza inițială a operațiunii care are un obiectiv operațional limitat, dar care este menită să determine Ucraina să suplimenteze în această zonă militarii, armele și munițiile, situație care ar urma să slăbească apărarea ucraineană din Donbas.

ISW se așteaptă ca, în zilele următoare, rușii să intensifice ofensiva în Harkov, justificând acțiunea cu intenția de a crea o așa-numită zonă-tampon, pe care Vladimir Putin a cerut-o pentru protejarea orașului rusesc Belgorod și a regiunilor de graniță. Cu toate acestea, ISW consideră că Armata Rusă poate desfășura doar un efort limitat în direcția Harkov, ceea ce indică faptul că ea nu are intenția de a încercui și ocupa orașul Harkov, un obiectiv care ar presupune deplasări lungi de trupe și tehnică militară prin teren deschis, la o scară pe care rușii nu au mai făcut-o de la începutul războiului, în 2022.

În același timp, John Kirby, responsabilul pentru comunicare din cadrul Consiliului Național de Securitate al SUA a spus că Washingtonul se așteaptă ca Armata Rusă să continue să avanseze în nordul regiunii Harkov, în următoarele săptămâni, dar fără a face cuceriri teritoriale majore. El a precizat că Casa Albă se aștepta ca Rusia să acționeze în acest fel, profitând de blocajul în Congres privind aprobarea pachetului de ajutoare militare pentru Ucraina.

Vineri, Armata Rusă a lansat două operațiuni limitate, una la nord de orașul Harkov, în direcția Liptsi, și una la nord-est de oraș, în apropiere de Volceansk. O sursă ucraineană de rang înalt din domeniul Apărării a declarat, pentru Reuters, că rușii au avansat cu până la un kilometru spre Volceansk. ISW a confirmat o înaintare a Armatei Ruse, însă nu poate determina pe ce distanță.

Noaptea trecută, Ministerul rus al Apărării a raportat că a interceptat 21 de drone și nouă rachete în regiunea Belgorod, dar și șapte drone deasupra regiunilor Kursk și Volgograd.

Belgorod

Kursk

Cu o zi înaintea atacurilor de la nord-vest de al doilea cel mai mare oraș ucrainean, Oleksandr Pavliuk, comandantul Forțelor Terestre ale Armatei Ucrainene, a declarat într-un interviu pentru The Economist că războiul va intra într-o fază critică: “Rusia știe că, dacă primim suficiente arme într-o lună sau două, situația s-ar putea întoarce împotriva ei. Rusia testează stabilitatea liniilor noastre de apărare, înainte de a alege cea mai potrivită direcție”

Pavliuk consideră că Armata Rusă va fi preocupată, în continuare, de înaintarea în Donbas, și a încercat să minimizeze importanța unei eventuale pierderi a orașului Chasiv Yar, despre care a spus că este “o așezare urbană obișnuită”.

Surse: ISW, Pravda.ua, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday