Adunarea Generală a ONU a votat, cu 143 de voturi “pentru”, nouă “împotrivă” și 25 de abțineri, o nouă rezoluție care i-ar acorda “drepturi și privilegii” Palestinei, inclusiv calitatea de membru al ONU. Acest al doilea aspect presupune ca organismul cu rol decizional “să reexamineze în mod favorabil” o cerere palestiniană de aderare.

Luna trecută, o astfel de cerere înaintată Consiliului a fost respinsă de Statele Unite, aliatul Israelului. Acum, adjunctul ambasadorului american la ONU a reiterat poziția SUA, afirmând că Palestina nu îndeplinește criteriile de aderare și că rezoluția nu rezolvă preocupările ridicate anterior.

Palestina este observator fără drept de vot la ONU încă din 2012. Situația actuală din teritoriile palestiniene, unde au murit peste 34 de mii de oameni de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, a readus subiectul statutului pe agenda Națiunilor Unite. La finalul lunii martie, Consiliul de Securitate a votat o rezoluție de încetare a focului care, deși are caracter obligatoriu, nu a fost aplicată. 

Fâșia Gaza, unde sunt prezenți militarii israelieni, este condusă din 2007 de organizația Hamas, care a fost definită ca organizație teroristă de SUA, UE și alte țări partenere, motiv pentru care acestea din urmă argumentează că națiunea nu este “iubitoare de pace”, una dintre condițiile esențiale pentru a deveni membru al ONU. Celălalt teritoriu palestinian, Cisiordania, este condus de Autoritatea Palestiniană, rival declarat al Hamas. 

Surse alternative: DW, CNN

Foto:

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday