Ministerul Apărării Naționale a transmis într-un comunicat de presă că SUA au aprobat vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România, evaluate la aproximativ 70 de milioane de dolari. “Achiziția va asigura înzestrarea aeronavelor multirol F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române cu cea mai avansată versiune a rachetei AIM-9X Sidewinder – Block II care este operată, în prezent, de armata americană“, precizează MApN.

Ambasada SUA în România a transmis că vânzarea este parte a unui efort de modernizare mai amplu al Forțelor Aeriene Române pe care SUA îl sprijină. Racheta Block II conține cea mai avansată tehnologie a AIM-9X Sidewinder.

Angel Tîlvăr a declarat că “Accesul Forțelor Aeriene Române la capabilități aer-aer de ultimă generație contribuie semnificativ la creșterea siguranței spațiului aerian național și aliat și asigură un înalt grad de interoperabilitate cu structurile similare ale Armatei SUA” .

Programul de înzestrare include și pachetul de suport logistic, respectiv capete de ghidare de rezervă, rachete de instruire, instruire personal, asistență tehnică, documentație tehnică și servicii de transport, astfel încât să fie asigurată o capabilitate completă pentru Forțele Aeriene Române.

Statele Unite rămân angajate în mod esențial în consolidarea posturii de apărare și descurajare a oricărei agresiuni în zona Mării Negre. Armata României va continua să acționeze pentru consolidarea dimensiunii de apărare și securitate a parteneriatului strategic comun“, a mai arătat ministrul Angel Tîlvăr.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday