Vladimir Putin a ținut un discurs la parada de Ziua Victoriei din Piața Roșie, eveniment care marchează 79 de ani de când URSS a învins Germania nazistă în cel de-al Doilea Război Mondia. Liderul de la Kremlin a recunoscut că țara trece “perioadă dificilă, dar că viitorul patriei depinde de noi. Astăzi, de Ziua Victoriei, suntem conștienți de acest lucru și mai tare”.

În mesajul său, președintele a trimis și semnale țărilor occidentale, declarând că Federația Rusă “va face totul pentru a preveni o ciocnire globală. Dar, în același timp, nu va permite nimănui să ne amenințe. Forțele noastre de Rachete Strategice sunt întotdeauna în stare de pregătire de luptă”. Sky News observă că Putin a încercat și să ridice moralul militarilor ruși care luptă în Ucraina, în timp ce războiul a intrat în al treilea an.

Și anul acesta, la fel ca anul trecut, un singur tanc a fost prezentat în cadrul paradei, fiind vorba de un T34 din Al Doilea Război Mondial, în condițiile în care conducerea politică și militară continuă să aloce armament și resurse considerabile pentru militarii de pe fronturile din Ucraina.

La începutul anului, Rusia a început să recondiționeze tancuri vechi, în condițiile în care a pierdut peste 3.000 în conflictul armat cu Ucraina, potrivit Institutului Internațional pentru Studii Strategice (IISS), care atrage atenția că Moscova are încă de două ori mai multe tancuri gata de luptă decât Kievul.

În schimb, la paradă au defilat mii de militari, cu zeci de vehicule blindate, unități ale sistemelor de rachete balistice intercontinentale Yars și escadrile de avioane de vânătoare.

De când a preluat puterea în 1999, Putin a transformat ziua de 9 mai într-o  parte importantă a agendei sale politice, cu demonstrații de forță militară. La începutul săptămânii, Vladimir Putin a depus jurământul pentru cel de-al cincilea mandat de președinte, care va dura până în 2030. În cadrul ceremoniei, el a afirmat, din nou, că Federația Rusă trece printr-o perioadă “dificilă și critică, din care va ieși mai puternică”, adăugând că este deschis să consolideze relații bune cu toate țările care văd Rusia ca un partener de încredere și onest”.

Sursă: Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday