UPDATE ora 12:40. Vladimir Putin a depus jurământul și și-a preluat, astfel, cel de-al cincilea mandat de președinte al Federației Ruse, care se va încheia în anul 2030. În discursul său, Putin le-a mulțumit cetățenilor ruși din toate regiunile Federației și militarilor care luptă în operațiunea militară specială din Ucraina, adăugând că numai Rusia însăși își va determina destinul”.

Președintele a declarat că Rusia este deschisă să colaboreze cu țările occidentale: “Am fost și vom fi deschiși să consolidăm relațiile bune cu toate țările care văd Rusia ca un partener de încredere și onest. Vom vedea dacă vor continua să pună presiune asupra țării noastre sau dacă vor căuta modalități de cooperare cu noi”, a adăugat acesta, potrivit declarației citate de Sky News.

Putin a mai afirmat că Federația Rusă trece printr-o perioadă dificilă și critică, din care va ieși mai puternică, și că va pune în aplicare planurile pe termen lung și proiectele de infrastructură mare.

Vladimir Putin (71 de ani) a avut două mandate de președinte, între 2000 și 2008, după care a preluat funcția de prim-ministru până în 2012, întrucât Constituția nu-i permitea să aibă trei mandate consecutive. Putin a avut alte două mandate de președinte, în 2012 și 2018 și, după amendarea Constituției, a putut fi reales a treia oară consecutiv.

Știrea în formă inițială: Potrivit Reuters, care citează un diplomat european, Franța, Ungaria, Slovacia și alte patru state (nenumite) își vor trimite reprezentanții diplomatici la ceremonia care dorește să dea un aer de legalitate alegerilor prezidențiale din Rusia, despre care însă Uniunea Europeană, SUA și UK consideră că “nu au fost nici libere, nici corecte”.

Organizate în luna martie, alegerile prezidențiale i-au adus lui Putin o victorie clară, dar asta numai după ce candidații care i se opuneau într-un mod real au fost respinși de biroul electoral, neputând intra în cursă, iar cel mai proeminent adversar al său, Alexei Navalnîi, a murit în închisoare.

Observatorii politici consideră că nu este întâmplător nici faptul că, cu doar o zi înainte de depunerea jurământului, Moscova a anunțat organizarea unor simulări și antrenamente pentru un atac nuclear tactic.

Un înalt oficial de la Kremlin a declarat că șefii tuturor misiunilor diplomatice străine de la Moscova au fost invitați să participe la inaugurarea lui Putin, a informat agenția de presă Interfax.

Vorbind luni alături de președintele Chinei, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că “nu suntem în război cu Rusia sau cu poporul rus și nu dorim o schimbare de regim la Moscova”.

Deși a condamnat anterior “contextul de represiune în care a avut loc scrutinul, privând alegătorii de o alegere reală”, Franța își va trimite totuși ambasadorul la inaugurarea lui Putin. Săptămâna trecută, Macron a reiterat ideea de trimite trupe în Ucraina, dacă Rusia va reuși spargerea frontului.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday