John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, a susținut un discurs în care a declarat că “dacă Putin și oficialii ruși sunt îngrijorați de faptul că trupele lor din Ucraina ar putea fi lovite de arme fabricate în alte țări, cea mai ușoară cale de a evita acest lucru este pur și simplu să se retragă. Pentru liderul unei mari puteri nucleare, este pur și simplu nesăbuit și iresponsabil să agite arsenalul nuclear și să facă aluzie la potențiala sa utilizare”. 

Oficialul american a asigurat, în cadrul aceluiași discurs, că SUA urmăresc cu atenție mișcările Rusiei și că nu a fost observat niciun pas în ceea ce privește o posibilă utilizare a armelor nucleare. “Pot să vă spun că nu am văzut nimic până acum, în ciuda retoricii nesăbuite, care să ne facă să ne schimbăm poziția noastră de descurajare strategică” a adăugat Kirby. 

Declarația a fost făcută după ce, luni, Rusia a amenințat că va ataca “orice facilități și echipamente militare britanice, nu doar de pe teritoriul Ucrainei, ci și din străinătate”, în cazul în care Ucraina va folosi arme primite din Marea Britanie pentru a ataca teritoriile rusești. De asemenea, anterior, ministerul rus al Apărării a anunțat că va organiza “în viitorul apropiat” simulări în vederea folosirii armelor nucleare tactice (de mică putere). 

De asemenea, Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, a spus, în legătură cu armele nucleare și posibilitatea ca acestea să fie folosite de Rusia în Ucraina, că “retorica nucleară a Rusiei a fost nesăbuită și iresponsabilă pe tot parcursul conflictului. În ciuda acestui fapt, nu am văzut niciun motiv pentru a ne ajusta propria postură nucleară ca răspuns la aceste declarații și nici nu am văzut vreun indiciu că Rusia se pregătește să folosească arme nucleare în Ucraina”.

Pe fondul tensiunilor și a atitudinii “periculoase și iresponsabile” a Rusiei, purtătorul de cuvânt al NATO a declarat că alianța va rămâne vigilentă. Ursula von der Leyen speră că președintele Xi Jinping, care se află la Paris, în primul său turneu european din ultimii cinci ani, va putea să îl influențeze pe Vladimir Putin să reducă amenințările nucleare. Intensificarea retoricii agresive a Rusiei legată de armele nucleare a fost, printre altele, determinată de inițiativa președintelui francez Emmanuel Macron de a trimite trupe franceze în Ucraina. Recent, oficialul de la Paris a adus în discuție, pentru a doua oară, această posibilitate.  

Sursa: Pravda

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday