Alexander Graf Lambsdorff, ambasadorul Germaniei în Rusia, “a fost chemat în Germania pentru consultări și va rămâne la Berlin timp de o săptămână, apoi se va întoarce la Moscova”. Potrivit lui Kathrin Deschauer, purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Externe, “guvernul german ia foarte în serios acest incident, pe care îl cataloghează drept un comportament împotriva democrației noastre liberale și a instituțiilor care o susțin”. 

Decizia a fost luată în contextul în care atacurile cibernetice ale Rusiei asupra statelor europene au escaladat, pe fondul războiului din Ucraina. Potrivit Ministerului german de Interne, astfel de atacuri cibernetice au început în Germania încă din martie 2022, la o lună după invadarea Ucrainei. Atacurile au durat cel puțin câteva luni și au vizat, printre altele, numeroase companii germane, în special cele din sectorul aerospațial și al apărării, care dețineau informații legate de războiul din Ucraina. 

Hackerii ruși au vizat, de asemenea, o parte a membrilor Partidului Social-Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz. O investigație guvernamentală recentă a arătat că atacul cibernetic din urmă cu doi ani a fost efectuat de un grup de hackeri numit APT 28, afiliat Agenției de informații militare GRU a Rusiei. Grupul, cunoscut și sub numele de Fancy Bear, este responsabil de zeci de atacuri cibernetice din întreaga lume. Acesta s-a folosit de o vulnerabilitate de securitate necunoscută a Outlook, serviciul de mesagerie al Microsoft, pentru a accesa e-mailurile membrilor SPD. 

Rusia consideră aceste acuzaţii ca fiind “nefondate”.

În luna martie a acestui an, conversațiile dintre înalți responsabili militari germani cu privire la livrarea de rachete Taurus către Ucraina au fost publicate pe diverse conturi rusești, ceea ce a generat un val de reacții împotriva cancelarului Scholz. În aceeași lună, hackerii ruși au încercat să obțină acces la conturile unor oficiali ai principalului partid de opoziție din Germania, Uniunea Creștin-Democrată.

Sursă: DW, AP News

Foto: Ruletkka | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday