Partidele de extremă dreapta prosperă atunci când pot exploata decalajele sociale care apar din subinvestiții și planificarea guvernamentală inadecvată, sau când pot da vina pe străini pentru acest lucru“, arată raportorul ONU pentru dreptul la locuințe adecvate.  “În aceasta situație se află acum multe țări din UE. Criza locuințelor nu mai afectează doar persoanele cu venituri mici, imigranții, familiile monoparentale, ci și clasa de mijloc. Aceasta este problema socială a secolului 21“, a declarat Balakrishnan Rajagopal, expert în cadrul organizației, pentru The Guardian.

Creșterea chiriilor și prețurile mari ale proprietăților riscă să devină un câmp de luptă al politicii europene, pe măsură ce partidele de extremă-dreapta și populiste încep să exploateze furia din ce în ce mai mare a publicului față de prețurile mari din sectorul imobiliar, consideră experții care au întocmit raportul.

Cu câteva săptămâni înainte de alegerile pentru Parlamentul European în care se estimează că partidele de extremă dreaptă se vor clasa pe primul loc în nouă state membre ale UE și pe locul al doilea sau al treilea în alte nouă, problema locuințelor are potențialul de a deveni un moto la fel de puternic al sprijinului pentru extremism similar motivului imigrației.

Datele Eurostat arată că prețurile locuințelor au crescut cu 47% între 2010 și 2022, iar chiriile cu 18%. În unele țări, mai mult de o cincime din gospodării cheltuiesc 40% sau mai mult din venitul lor net pentru locuințe. În orașe precum Lisabona, Amsterdam, Praga, Milano, precum și în afara UE, la Londra, tinerii au protestat față de prețurile mari ale locuințelor. Cercetările academice recente au stabilit o legătură clară între creșterea prețurilor chiriilor și voturile pentru extrema dreaptă.

Tarik Abou-Chadi, specialist în politică UE și coautor al unui studiu de acest fel care a constatat că creșterea chiriilor s-a reflectat în Germania în ascensiunea partidului extremist AfD, a declarat că “Aceste date arată că locuințele fac acum parte dintr-un pachet mai larg de amenințări economice și sociale și insecurități care alimentează anxietatea. Frica generată de ideea a te muta cu părinții pentru că nu îți poți permite să locuiești separat ar putea duce la o creștere a sprijinului față de dreapta radicală“.

Marile partide europene au început recent să ceară ca locuința să devină o prioritate de vârf a UE. Sorcha Edwards, secretarul general al ONG-ului Housing Europe, este de acord că Europa trebuie să găsească surse de finanțare pentru construirea mai multor locuințe la prețuri accesibile.

Sursă: The Guardian

Foto: Flynt | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday