În ultimele șapte zile, bilanțul a urcat la 75 de morți, 103 persoane dispărute și 155 de răniți. Peste 88.000 de persoane și-au părăsit locuințele. Inundațiile au provocat alunecări de teren, au distrus poduri și drumuri în întregul stat Rio Grande do Sul din sudul țării. Operatorii au raportat întreruperi de electricitate în mai multe orașe și sate. Peste 800 de oameni au rămas fără alimentare cu apă.

Autoritățile au transmis că se confruntă cu cele mai grave inundații care au lovit statul în mai bine de 80 de ani. În unele regiuni, nivelul apei este la cel mai ridicat nivel din ultimul secol și jumătate, potrivit Serviciului Geologic brazilian.

Statul se află la un punct geografic de întâlnire între atmosfera tropicală și cea polară, ceea ce a creat perioade de ploi intense alternate cu cele de secetă extremă. Oamenii de știință cred că efectele s-a intensificat din cauza schimbărilor climatice.

Vremea din America de Sud este afectată de fenomenul climatic El Niño. În 2023, ploile abundente au provocat inundații în Brazilia în iulie, septembrie și noiembrie.

Surse alternative: AP, Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday