Drona a fost proiectată să se deplaseze prin ocean pentru perioade foarte lungi de timp, fără pilot și fără a avea nevoie de realimentare. Odată desfășurat, vehiculul se deplasează eficient sub apă, pe baza flotabilității, a declarat managerul programului Manta Ray (în traducere – pisica de mare). Nava este, de asemenea, capabilă să se “ancoreze” pe fundul mării și să intre în stand-by (“hibernare”) pentru a consuma puțină energie, în așteptarea unei sarcini. Produsă de Northrop Grumman, companie americană de tehnologie aerospațială și de apărare, Manta Ray face parte dintr-un proiect al marinei americane de a dezvolta o nouă clasă de drone subacvatice nearmate, capabile să desfășoare misiuni foarte lungi. Prototipul a fost testat în ultimele trei luni în sudul Californiei. Ambarcațiunea dispune de mai multe compartimente cu care poate transporta încărcături utile, de dimensiuni și tipuri variate, deci va putea fi folosită pentru diferite misiuni navale. Produsul final, transmite Northrop Grumman, va putea fi transportat cu ușurință în întreaga lume și desfășurat rapid.

Analiștii din domeniul apărării au speculat că marina americană dorește să dezvolte o astfel de dronă cu autonomie mare pentru a detecta submarinele rusești și chineze.

SUA nu este singura țară care se grăbește să dezvolte drone subacvatice mai performante, după experiența marinei ruse în războiul din Marea Neagră, unde dronele navale dezvoltate de Ucraina continuă să pună serioase probleme navelor ruse. Din ianuarie 2023, marina rusă a transmis că intenționează să achiziționeze 30 de drone robotizate Poseidon. Ca dimensiuni acesta este mai mare decât o torpilă dar mai mică decât un submarin, iar rușii susțin că poate atinge viteze de peste 180 de km/h și că ar putea transporta un focos nuclear. 

Sursă: The Telegraph

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday