Jeremy Farrar, cercetătorul șef al Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat joi, la sediul de la Geneva al agenției, că, deși până acum nu există nicio dovadă privind capacitatea virusului gripei aviare (H5N1) de a se transmite de la om la om, “există o îngrijorare imensă că acesta va dezvolta această capacitate”, având în vedere cazurile tot mai dese în care el a trecut de la păsările de curte la capre și la vaci. Evoluția, consemnată în SUA, a reprezentat o surpriză pentru experți, care considerau că gripa aviară nu afectează mamiferele. Autoritățile americane au raportat luna aceasta că o persoană din Texas s-a îmbolnăvit de gripă aviară (dar a supraviețuit). Investigația ulterioară a arătat că 16 bovine din șase state americane diferite au fost infectate cu gripă aviară, aparent după contactul cu păsări sălbatice.

Farrar a subliniat faptul că în relativ puținele cazuri în care oamenii au fost infectați cu gripă aviară (prin contactul cu animale) “rata mortalității s-a dovedit extraordinar de mare”. Din 2003 până în 2024, din 889 de cazuri la oameni (în 23 de țări), 463 au fost mortale.

OMS a cerut o monitorizare sporită, spunând că este critică detectarea momentului în care virusul s-ar adapta și ar începe să se transmită de la om la om. Oficialul OMS a precizat că se fac deja eforturi pentru dezvoltarea de vaccinuri și terapii pentru H5N1 și a subliniat necesitatea de a se asigura că autoritățile de sănătate regionale și naționale din întreaga lume au capacitatea de a diagnostica virusul.

Sursa: OMS

Foto: Maria Dryfhout | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday