În urma discuțiilor purtate cu oficiali din toată lumea, Reuters relatează că guverne precum cele din Germania, Japonia, Mexic sau Australia au început să se pregătească pentru un nou mandat al lui Trump și să evite “palma rece” pe care au primit-o din partea SUA, atunci când Donald Trump a aplicat politica “America First”, care a dus la dispute comerciale, o zdruncinare a alianțelor de securitate, o reprimare a imigrației și retragerea dintr-un acord global privind clima.

Unii lideri l-au contactat în mod direct pe Donald Trump, în ciuda riscului de a-l irita pe rivalul său electoral, actualul președinte Joe Biden. Reuters oferă ca exemple convorbirea telefonică dintre prințul moștenitor al Arabiei Saudite și Trump, dar și vizitele din ultimele săptămâni ale premierului Ungariei și președintele Poloniei în SUA. De asemenea, ministrul britanic de externe, David Cameron, a purtat discuții cu Trump luna aceasta și a declarat reporterilor că “am discutat despre Ucraina, războiul dintre Israel și Gaza și viitorul NATO”. 

Germania a făcut și ea eforturi pentru a intra în legătură cu Donald Trump, în principiu pentru a-și apăra industria auto, care a fost afectată în timpul mandatului fostului președinte, deoarece acesta a amenințat cu introducerea unor taxe substanțiale. Acum, dacă va fi reales, Trump susține că vrea să aplice un tarif minim de 10% la toate importurile. Cel mai mare exportator de mașini fabricate în SUA este BMW, iar Germania spune că are 860.000 de angajați în SUA. 

Pentru a-și consolida angajamentul diplomatic cu tabăra Trump, de teama că un nou mandat al acestuia ar putea reînvia protecționismul comercial și ar putea cere mai mulți bani pentru întreținerea forțelor americane din Japonia, Tokyo folosește, de asemenea, diverse pârghii pentru a se apropia de republicanii americani.

Partidul laburist din Marea Britanie, acum în opoziție, dar favorit pentru a câștiga alegerile din acest an, are de făcut pași importanți pentru relații diplomatice cu administrația Trump, întrucât deputatul David Lammy l-a descris în trecut pe fostul președinte al SUA drept un “sociopat neo-nazist care urăște femeile”. Lammy lucrează acum pentru a construi legături cu republicanii, au transmis oficialii partidului.

În același stadiu se află și Australia. Ambasadorul Australiei în SUA, Kevin Rudd, a atras recent furia lui Trump, în legătură cu criticile anterioare la adresa sa. Administrația Biden a fost de acord să ajute Australia să facă primul pas spre dezvoltarea unei flote de submarine cu propulsie nucleară, prin vânzarea către Canberra de trei până la cinci submarine de atac din clasa Virginia. Rudd încearcă acum să protejeze acest acord, în cazul în care Trump va decide să-l anuleze.

Brian Hughes, consilierul lui Donald Trump, a transmis că întâlnirile și apelurile din partea liderilor mondiali reflectă recunoașterea a ceea ce știm deja aici, acasă [în SUA]. Joe Biden este slab, iar când președintele Trump va depune jurământul ca al 47-lea președinte al Statelor Unite, lumea va fi mai sigură și America va fi mai prosperă“.

Analiză integrală la Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday