Marea Britanie este acuzată că ”ajută Rusia să-și plătească războiul împotriva Ucrainei”, deoarece continuă să importe cantități record de petrol rafinat din țările care procesează combustibili fosili din Rusia. Un portal de știri despre mediu a analizat datele guvernamentale și a constatat că importurile de petrol rafinat din India, China și Turcia au fost în sumă de 2,2 miliarde de lire sterline în 2023, aceeași valoare record înregistrată și anul precedent, de la 434 de miliaone de lire sterline în 2021.

Rusia este cel mai mare furnizor de țiței pentru India și China, în timp ce Turcia a devenit unul dintre cei mai mari importatori de petrol rusesc de când Kremlinul a invadat Ucraina, în februarie 2022.

Ca răspuns la agresiunea Rusiei, aliații Ucrainei s-au angajat să renunțe la petrolul și gazele rusești. Regatul Unit a interzis oficial importul de produse petroliere din Ruai începând cu 5 decembrie 2022. Cu toate acestea, o lacună în legislație a permis importul de petrol rusesc procesat în alte țări. Atâta timp cât petrolul rusesc este rafinat într-o altă țară, acesta nu mai este considerat a fi originar din Rusia, iar, astfel, interdicția este ocolită. Prin urmare, petrolul rusesc este vândut țărilor aliate Kremlinului pentru a fi procesat, înainte de a fi exportat în Marea Britanie.

Valoarea petrolului importat de Marea Britanie din India a crescut puternic de la începutul invaziei. Dacă în 2021 Regatul Unit a importat petrol de 402 milioane de lire sterline, această valoare a crescut la 1,82 miliarde de lei în 2022 și s-a situat la 1,5 miliarde de lire sterline în 2023.

În aceeași perioadă, importurile de petrol rafinat din China au crescut de peste 20 de ori, de la 30 de milioane de lire sterline în 2021 la 395 de milioane de lire sterline în 2022 și la 664 de milioane de lire sterline în 2023. Valoarea importurilor de petrol rafinat din Turcia a crescut de la doar 1,8 milioane de lire sterline în 2021 la 60 milioane de lire sterline în 2023.

Sursă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday