“Este unul dintre cele mai grave episoade de concentrații de praf și nisip din Sahara înregistrat din 21-22 martie 2018, când norii de praf au invadat în special insula Creta”, a declarat Kostas Lagouvardos, director de cercetare meteo la Observatorul din Atena. Ceața galben-portocalie a acoperit mai multe regiuni din Grecia, limitând vizibilitatea, după zile de vânturi puternice care au venit dinspre sud.

Praful saharian a ajuns în Europa de la finalul lunii martie, fiind afectate, pe lângă Grecia și alte țări printre care Elveția, Franța și România. Autoritățile din Grecia au avertizat acum că norii de praf pot reduce lumina Soarelui și vizibilitatea, crescând în același timp concentrațiile de particule fine de poluare din aer, ceea ce reprezintă un risc semnificativ pentru persoanele cu probleme respiratorii. Experții au explicat că Deșertul Sahara eliberează între 60 și 200 de milioane de tone de praf mineral pe an și, în timp ce particulele mari se întorc rapid pe pământ, cele mai mici pot călători mii de kilometri, și pot ajunge în toată Europa.

Serviciul meteorologic local estimează că cerul va începe să se însenineze de astăzi. Vânturile puternice din sud din ultimele zile au alimentat, de asemenea, incendii în sudul țării, iar potrivit serviciului de pompieri, 25 de incendii de vegetație au izbucnit în întreaga țară în ultimele 24 de ore. 

Sursa: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday