Anthony Albanese, premierul Australiei, l-a catalogat pe Elon Musk drept “un miliardar arogant care se crede mai presus de lege și care a ales ego-ul și manifestarea violenței în locul bunului simț”. Proprietarul X (fostul Twitter) a blocat accesul utilizatorilor australieni la videoclipurile explicite postate pe platformă în urma incidentului armat de la o biserică din Sydney, unde un adolescent a înjunghiat mai multe persoane, dar a refuzat să intervină pentru ștergerea acestora. În schimb, a acuzat guvernul australian, într-o postare, de cenzură.

Săptămâna trecută, comisarul australian pentru eSafety, un organism de reglementare independent, a amenințat X/Twitter și alte companii de social media cu amenzi serioase, dacă nu vor elimina videoclipurile de la biserică, deoarece incidentul a fost considerat un  atac terorist. Deși și autoritățile australiene pentru eSafety i-au cerut lui Elon Musk să șteargă toate videoclipurile care prezintă scene ale incidentului, miliardarul a refuzat.

Luni seară, în cadrul unei audieri urgente la o instanță federală din Australia, judecătorii au impus platformei o interdicție de două zile de a distribui astfel de conținut la nivel global, urmând ca în zilele următoare va avea loc o nouă audiere. Un purtător de cuvânt al eSafety a declarat că Meta, Google, Microsoft, Snapchat și TikTok au lucrat deja pentru a elimina astfel de conținuturi în ultimele săptămâni, iar eSafety “va continua să își folosească setul de puteri în conformitate cu legea pentru a-i proteja pe australieni de conținutul extrem de violent”.

Ulterior, marți, Elon Musk a precizat într-o postare că este îngrijorat de faptul că, “dacă orice țară are voie să cenzureze conținutul pentru TOATE țările, după cum cere comisarul australian pentru eSafety, atunci ce ar putea împiedica orice țară să controleze întregul internet? Am cenzurat deja conținutul în cauză pentru Australia, în așteptarea recursului legal, iar acesta este stocat doar pe serverele din SUA”.

Surse alternative: The Guardian, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday