Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, a salutat votul Camerei Reprezentanților privind pachetul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, dar a subliniat că noi, în Europa, nu putem și nu ar trebui să ne relaxăm. Apărarea Europei este, în primul rând, o chestiune care ne privește pe noi, europenii”.

Doi diplomați europeni au declarat pentru Politico, sub condiția anonimatului, că “sprijinul reînnoit din partea Washingtonului” riscă să reducă presiunea asupra Uniunii Europene de a furniza, la rândul său, ajutor militar Kievului. Matthew Savill, directorul de științe militare al Royal United Services Institute, a declarat că sprijinul american “ar putea ajuta probabil doar la stabilizarea poziției ucrainene din acest an și la faza incipientă a operațiunilor din 2025”.

Datele publicate, luni, de Institutul SIPRI (care oferă date, analize și recomandări privind conflictele armate, cheltuielile militare, comerțul cu arme și altele) arată că Europa, deși și-a majorat semnificativ cheltuielile pentru apărare în 2023 față de 2022, este responsabilă de doar 28% din totalul alocărilor NATO, în timp ce SUA asigură 68%.

Șefii de stat și de guvern europeni au promis, săptămâna trecută, că își vor intensifica sprijinul pentru apărarea aeriană a Ucrainei, după ce Germania a anunțat că va furniza încă un sistem Patriot. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, de asemenea, că în zilele următoare va fi anunțat un pachet de ajutor suplimentar, care să includă sistemul francez de apărare aeriană SAMP/T.

Până la momentul actual, puține țări din UE au răspuns public apelului Berlinului de a trimite baterii Patriot, deși un înalt diplomat european a declarat că unele țări ar putea să țină secretă o astfel de formă de ajutor. Politico notează că Germania, Polonia, Grecia, România, Spania și Olanda dețin astfel de sisteme.

De luni de zile, Ucraina solicită cu insistență mai multă muniție de artilerie, mai multe sisteme de apărare antiaeriene, rachete cu rază lungă de acțiune și aeronave de luptă. În absența lor, șefii militari și liderii politici au avertizat că armata riscă să piardă teren pe câmpul de luptă, dacă nu chiar să fie învinsă în război.

Sursă: Politico

Foto: Belish | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday