“Pe lângă sistemele Patriot, există și alte arme pe care aliații le pot furniza, inclusiv sistemul francez SAMP/T, iar aliații care nu au sisteme disponibile, s-au angajat să ofere sprijin financiar pentru a le achiziționa pentru Ucraina”, a declarat șeful NATO, Jens Stoltenberg. Potrivit producătorului, sistemul Aster 30 SAMP/T este conceput pentru apărare aeriană pe rază medie și lungă de acțiune. Poate funcționa în modul de sine stătător sau poate fi integrat într-o rețea coordonată.

Totuși, Stoltenberg nu a precizat numărul noilor sisteme de apărare antiaeriană ce urmează să fie livrate Ucrainei. Șeful NATO a mai transmis că, pe lângă sistemele de apărare antiaeriană, stocurile Ucrainei vor fi suplimentate și cu muniție și drone. Mă aștept la noi anunțuri privind suplimentarea capacităților de apărare aeriană pentru Ucraina în curând”, a mai transmis Stoltenberg, adăugând că Sprijinul acordat Ucrainei nu este caritate, ci o investiție în propria noastră securitate.

Președintele Zelenski a solicitat întâlnirea deoarece Ucraina se confruntă cu o penurie de arme și muniție, în condițiile în care finanțarea vitală din partea SUA (care au cel mai mare stoc de sisteme Patriot) este blocată de luni de zile de republicanii din Congres, iar UE nu reușește să livreze munițiile la timp.

Recent, Germania s-a angajat să furnizeze Kievului o a treia baterie Patriot. Olanda, de asemenea, a anunțat un sprijin militar suplimentar de patru miliarde de euro. Într-o scrisoare deschisă, europarlamentarul Guy Verhofstadt a cerut statelor care dețin Patriot (printre care și României), să le livreze Ucrainei.

Volodimir Zelenski a declarat vineri în cadrul videoconferinței că Ucraina are nevoie de minimum șapte sisteme Patriot sau de alte sisteme de apărare antiaeriană de ultimă generație, pentru a contracara atacurile Armatei ruse. Moscova și-a intensificat în ultimele săptămâni bombardamentul pe distanțe lungi asupra infrastructurii energetice a Ucrainei și a orașelor sale, crescând presiunea asupra Kievului. Forțele mai numeroase și mai bine echipate ale Moscovei avansează încet pe câmpul de luptă din est.

Surse alternative: NATO, Reuters

Foto: MBDA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday