Înalta Curte de la Londra urmează să analizeze marți o plângere depusă de Moderna, care susține că Pfizer/BioNTech au încălcat două dintre brevetele sale în utilizarea tehnologiei ARN mesager, esențială pentru producerea vaccinurilor împotriva Covid-19. 

BioNTech și Pfizer consideră că brevetele au fost invalide, întrucât, în octombrie 2020, Moderna s-a angajat să nu pună în aplicare drepturile de proprietate intelectuală pentru vaccinurile “destinate să combată pandemia”. În martie 2022 a revenit asupra deciziei, transmițând că așteaptă de la companiile rivale șă-i cumpere tehnologia “în condiții rezonabile din punct de vedere comercial”. Pfizer și BioNTech mizează pe faptul Organizația Mondială a Sănătății a declarat sfârșitul pandemiei abia în martie 2023, iar retragerea angajamentului de către Moderna a fost făcut înainte de acest termen.

Moderna a generat vânzări de 18,4 miliarde de dolari în 2022 prin vaccinul său Spikevax. BioNTech și partenerul său Pfizer au dezvoltat vaccinul Comirnaty. Pfizer a generat vânzări de 37,8 miliarde de dolari din vaccin în 2022, iar BioNTech de 17 miliarde de euro.

Cazul este cel mai recent dintr-o serie de dispute juridice privind proprietatea intelectuală asupra tehnologiei ARNm, duse de cele trei companii atât în Europa cât și în SUA. Dacă Moderna va avea câștig de cauză în Marea Britanie, ar putea primi o parte din profiturile generate de Pfizer și BioNTech din vaccinul lor comun, Comirnaty. Experții juridici consideră că decizia de la Londra ar putea influența, de asemenea, procesele similare deschise și în alte state și ar putea crește reputația câștigătorilor.

Moderna nu încearcă să oprească utilizarea vaccinului Comirnaty, ci stabilirea faptului că brevetele sale au fost încălcate și, în cele din urmă, să primească despăgubiri. O decizie nu este așteptată mai devreme de vara acestui an.

Sursa: FT

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday