Mike Johnson, speakerul Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, a stârnit nemulțumirea facțiunii ultra-conservatoare din interiorul Partidului Republican, atunci când s-a răzgândit în ultimul moment și a decis să susțină pachetul de sprijin pentru Ucraina, blocat în Congres de mai mult de un an. Ucrainei i-au fost alocate 61 de miliarde de dolari, din pachetul uriaș de 95 de miliarde, care mai include ajutor pentru Israel și Taiwan.

Johnson, vizibil presat în ultimele săptămâni inclusiv de opinia publică din SUA, a hotărât să supună dezbaterii legea inițiată de Administrația Biden în urmă cu aproape 500 de zile, având însă nevoie de voturile democraților pentru adoptarea acesteia. Paradoxal, înaintea votului, dreapta dură a republicanilor l-a amenințat pe Jonhson că va fi înlăturat din funcție dacă deblochează sprijinul militar pentru Ucraina. Johnson a făcut parte din echipa pentru apărarea lui Donald Trump, în cadrul procedurilor de punere sub acuzare a președintelui. De asemenea, a jucat un rol crucial în strângerea de semnături pentru un memoriu de inițiere a unui proces cu scopul anulării rezultatelor prezidențiale din 2020, care până la urmă a fost respins de Curtea Supremă de Justiție.

“Vreau să fiu de partea bună a istoriei. Istoria ne judecă pentru ceea ce facem. Acesta este un moment critic, aș putea să iau o decizie egoistă și să fac ceva diferit, dar eu fac aici ceea ce cred că este corect. Cred că furnizarea de ajutor letal Ucrainei în acest moment este de o importanță critică”, și-a argumentat Johnson răzgândirea bruscă. 

NY Times subliniază că, prin faptul că Johnson și-a riscat funcția de președinte al Camerei pentru a împinge proiectul de lege, a fost “punctul culminant al unui remarcabil arc personal și politic pentru republicanul din Louisiana, fiind, de asemenea, un rezultat improbabil pentru un om smuls din relativa obscuritate toamna trecută de către dreapta dură – care tocmai îl destituise pe McCarthy, un speaker pe care îl considerau un trădător al agendei lor – pentru a fi președintele unei Camere profund disfuncționale”. De la începutul războiului, Johnson s-a opus în mare măsură eforturilor de a finanța Ucraina, chiar la începutul mandatului afirmând chiar că “nu va permite niciodată ca această chestiune să ajungă la vot”.

Un element central al schimbării de opinie a lui Johnson pare să fi fost analizele primite de la serviciile de informații, care demonstrau cât de rea este situația pe front pentru ucraineni și câtă nevoie au de sisteme de apărare antiaeriană. În momentul în care și-a modificat discursul, Johnson a început să vorbească despre teama ca Putin “să mărșăluiască prin Europa și să atace țările baltice, existând totodată riscul unei confruntări cu Polonia sau alt aliat NATO”. Această ipoteză reiese și din declarațiile unui alt republican, Michael McCaul, care recunoaște că a analizat cu Johnson informații clasificate și care afirmă că “dintr-o dată, Johnson și-a dat seama că lumea depinde de acest vot și că deja nu mai este vorba despre un mic joc politic”. Pe lângă aceste informații, au mai contat și întâlnirea și convorbirile cu Volodimir Zelenski.

Săptămâna trecută, arata NY Times, în timpul unei întâlniri cu republicanii ultra-conservatori, Johnson a fost presat să condiționeze sprijinul pentru Ucraina de un set de măsuri stricte împotriva imigrației. Johnson a respins propunerea, răspunzând că nu ar avea suficient sprijin republican pentru a promova o astfel de măsură, argumentând totodată că este “serios îngrijorat” de capacitatea Ucrainei de a ține piept Rusiei fără ajutorul american, iar negocierile ar putea dura câteva săptămâni. Johnson a precizat, de asemenea, că “dacă nu rezolvăm acest lucru în aprilie, ar putea fi prea târziu pentru Ucraina”. 

Acum, Johnson se confruntă cu amenințări din partea propriului partid că va fi îndepărtat din funcție: “Este o trădare din partea lui Mike Johnson. Un pachet de război extern care nu face nimic pentru America? Este de necrezut. Sunt recunoscătoare că America are ocazia să vadă cine este acest om”, a transmis un membru al Camerei Reprezentanților, reprezentant al statului Georgia. În schimb, președintele Camerei s-a declarat “ușurat” în urma votului, răspunzând că “și-a făcut datoria”, iar rezultatele finale nu depind de el, “ci de Dumnezeu. Mă simt confortabil acum, vom vedea ce se va întâmpla.”

Analiza integrală NY Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday