Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI) a constatat că cheltuielile militare au crescut pentru prima dată în toate cele cinci regiuni ale globului: Africa, Europa, Orientul Mijlociu, Asia și Oceania și America. Conform raportului, cheltuielile militare globale au atins un nivel record de 2.440 de miliarde de dolari și au înregistrat cea mai mare creștere anuală de mai mult de un deceniu (+6,8%).

SUA și China sunt responsabile pentru aproape jumătate din cheltuielile globale, cu 37%, respectiv 12%. Ambele țări și-au crescut cheltuielile militare anul trecut cu 2,3% (SUA) și 6% (China). Acestea sunt urmate de Rusia, India, Arabia Saudită și Marea Britanie (țara din Europa Centrală și de Vest care a alocat cel mai mare buget pentru Apărare, după o creștere de 7,9% față de anul trecut).

Cheltuielile militare ale Kremlinului în 2023, după un an de război pe scară largă cu Ucraina, au fost cu 24% mai mari decât în 2022 și cu 57% mai mari decât în 2014, când Rusia a invadat Crimeea. Cu cheltuieli de 5,9% din PIB, echivalentul a 16% din cheltuielile totale, anul trecut a marcat cele mai mari cheltuieli militare de după căderea Uniunii Sovietice.

Pe de altă parte, cheltuielile militare ale Ucrainei au fost 37% din PIB-ul său, așadar războiul împovărează mai mult Ucraina decât Rusia, conform lui Xiao Lang, cercetător la SIPRI. Liang s-a declarat surprins de creșterile chetuielilor din alte zone, precum America Latină și Africa. Guvernele din Mexic și El Salvador folosesc armata pentru afaceri interne, precum combaterea crimei organizate și a violenței bandelor, conform lui Liang. Ecuador și Brazilia prezintă aceleași fenomene îngrijorătoare. 

“Pornind de la tendința cheltuielilor de anul trecut, toate țările din NATO, cu excepția a trei, și-au crescut cheltuielile. De asemenea, am văzut cel mai mare număr de țări, 11 din cei 31 de membri ai NATO, care au atins sau au depășit obiectivul de 2% din PIB, cel mai ridicat de la sfârșitul Războiului Rece. Ne așteptăm să vedem și mai multe țări care își vor atinge țintele în următorii ani”, a spus Liang.

Republica Democrată Congo a fost țara cu cea mai mare creștere a cheltuielilor militare din 2023, cu o creștere a bugetului de 105%. Cercetătorii consideră că acest lucru se datorează conflictului prelungit dintre guvern și grupurile armate non-guvernamentale. 

Sursă alternativă: DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday