După o săptămână marcată de atacul iranian asupra Israelului, urmat de răspunsul Israelului, minimalizat de Teheran, care a semnalat că nu dorește să escaladeze conflictul, petrolul european (Brent) scade susținut, fiind acum la un nivel cu -7% mai mic decât cel atins în urmă cu două săptămâni.

Iranul este al treilea cel mai mare producător din OPEC, iar exporturile sale de petrol merg în special către China. Congresul SUA a adoptat, odată cu pachet de ajutor militar pentru Ucraina și Israel, potențiale sancțiuni împotriva Iranului și a producției sale de petrol, dar analiștii cred că măsurile sunt interpretabile, iar Administrația Biden nu are interesul să afecteze oferta pe piețele de energie, care ar duce în final la creșterea prețurilor inclusiv în SUA.

Ultimele date au arătat, de asemenea, că stocurile de țiței din SUA au crescut cu 2,7 milioane de barili, aproape dublu față de așteptările analiștilor.

Sursa: Trading Economics

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday