“Ar trebui să fiu chiar acum în Pennsylvania, în Florida și în multe alte state, Carolina de Nord, Georgia, în campanie”, a spus Donald Trump reporterilor aflați pe holul tribunalului săptămâna aceasta.

Pentru o parte a alegătorilor lui Trump, scrie Politico, susținerea este o urmare a spectacolului pe care fostul președinte îl aduce constant în jurul lui. În acest sens, procesele în care este implicat sunt un avantaj, întrucât presa urmărește ce face și spune Donald Trump. Pentru cealaltă parte a electoratului său însă, Trump este varianta preferată, datorită discursurilor și a ideilor pe care le promovează în cadrul acestora.  

Fostul președinte nu a avut, însă posibilitatea să își promoveze retorica, importantă în contextul campaniei electorală, din cauza timpului petrecut în sălile de judecată. În ultima săptămână, Trump a fost prezent la procesului penal, în care este acuzat că a cumpărat, în timpul campaniei electorale din 2016, fără să declare banii, tăcerea actriței de filme porno Stormy Daniels. În acest timp, contracandidatul Joe Biden a pornit într-un tur de trei zile în Pennsylvania, un stat decisiv pentru rezultatul alegerilor, iar marți urmează să meargă în Florida, statul natal al lui Trump. Toate acestea în timp ce fostul președinte petrece timp în instanță.

Președintele Joe Biden și-a mărit, în ultima lună, cheltuielile de campanie de patru ori, majoritatea banilor fiind folosiți pentru reclame și pentru deschiderea a zeci de birouri de campanie. Aceste eforturi, dar și reducerea activității lui Trump, l-au ajutat pe Biden să îl ajungă din urmă în sondaje pe fostul președinte, cei doi fiind aproape la egalitate. 

Chiar și sondajele favorabile pentru Trump au indicat, scrie Politico, că procesul penal al fostului președinte poate fi un dezavantaj clar în intenția de vot. Într-un sondaj New York Times/Siena, s-a arătat că majoritatea alegătorilor, inclusiv independenții, consideră că acuzațiile cu care se confruntă fostul președinte în procesul actual sunt cel puțin “destul de grave”. Într-un alt sondaj, Reuters/Ipsos, 13% din votanții lui Trump au declarat că nu l-ar mai susține pe fostul președinte, dacă acesta ar fi condamnat. Totodată, un sondaj realizat de Harvard Youth, a arătat că tinerii l-ar alege pe Biden în locul lui Trump dacă fostul președinte ar fi condamnat în oricare din cele patru procese penale ale sale.

Analiză integrală pe Politico

Foto: Gints Ivuskans | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday