Potrivit unui studiu de specialitate, citat de The Telegraph, numărul mașinilor furate din Anglia și Țara Galilor a depășit anul trecut 100 de mii, iar numai poliția din Essex (regiunea de la NE de Londra) a interceptat 60 de containere de export în care se găseau ascunse 240 de mașini, în valoare de aproximativ 15 milioane de euro.

Acestea sunt ascunse de regulă învelite în covoare, saltele, uneori biciclete, sau alte mărfuri având ca destinație, de regulă, țări din Orientul Mijlociu, mărcile preferate fiind Rolls-Royce, Bentley, Audi și Toyota. 13 Lexus de ultimă generație au fost găsite dezasmablate urmând a fi remontate bucată cu bucată la destinație.

stolen rolls royce

The Telegraph arată că amploarea din ultmii ani a fenomenului are legătură cu sancțiunile impuse Rusiei, care nu mai poate importa direct nici chiar piese de schimb pentru mașinile de lux, ceea ce a creat o adevărată piață pentru mașini furate. Cele mai multe dintre ele ajung în țări ex-sovietice, vecine cu Rusia, iar apoi direct la oligarhii din Moscova și Sankt Petersburg.

The Telegraph arată că modul de operare este complex și riscant, bandele care operează în UK și în alte țări occidentale lucrând “la comandă”, pentru un anumit model de mașină. După ce mașina este furată și dispozitivele de urmărire îndepărtate, ea este abandonată o perioadă pe străzile unui oraș britanic, pentru a fi siguri că destinația nu va putea fi detectată.

Ferrari

Ulterior, mașina este încărcată, fie așa cum este, fie demontată, în containere care conțin multe obiecte metalice, pentru a putea trece de scannerele cu raze X din porturi, verificarea fizică fiind făcută doar prin sondaj, pentru aproximativ 5% din containere.

Un fenomen similar a fost semnalat și în Canada, unde o razie specială a descoperit 598 de mașini furate, în valoare totală de aproximativ 25 de milioane de euro, în doar 390 de containere de transport maritim.

Sursa: The Telegraph

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday