Update: La scurt timp după SUA și Israelul a transmis că nu are nicio legătură cu incidentele din Irak.

Știrea inițială: Anunțul despre explozie a fost făcut de Forța de Mobilizare Populară, o coaliție de miliții care se află în mod oficial sub controlul armatei irakiene, dar este susținută de Iran. Reprezentanții acesteia au declarat că postul lor de comandă de la baza militară Kalso, la aproximativ 50 kilometri sud de Bagdad, a fost lovit de o explozie uriașă, vineri noaptea. 

Numărul victimelor este neclar. Două surse, citate de Reuters, de la un spital din apropierea locului unde a avut loc explozia au declarat că o persoană a fost ucisă și șase au fost rănite. Un oficial irakian a spus că o persoană a fost ucisă și alte opt rănite, iar o sursă militară din zonă susține că doar trei persoane au fost rănite.

Două surse de securitate, citate tot de Reuters, au spus că explozia a fost provocată de un atac aerian, însă nu se știe cine este responsabil pentru acesta. SUA au transmis că trupele lor din zonă nu au fost implicate în nicio acțiune militară în Irak.

În primele luni după ce Israelul a început operațiunile din Gaza, milițiile Forței de Mobilizare Populară din Irak au efectuat atacuri asupra bazelor americane din zonă. În ultima perioadă, însă, acestea s-au oprit.

Atacul de acum are loc la o zi după ce Israelul a efectuat un atac în Iran despre care autoritățile iraniene au susținut că nu a provocat pagube semnificative. 

Surse: Reuters, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday