Cătălin Cîrstoiu, candidatul desemnat de PSD-PNL la Primăria Capitalei, a susținut o conferință de presă vineri seara, în care a răspuns acuzațiilor conform cărora s-ar fi aflat într-o stare de incompatibilitate, afirmând că Nici eu, nici presa, ci doar o instituție poate să emită un raport care să constate acest lucru, și anume Agenția Națională de Integritate”. 

Întrebat dacă în această perioadă simte susținerea coaliției de guvernare, Cîrstoiu a răspuns că “eu am simțit sprijinul domnilor Ciolacu și Ciucă, dar, recunosc, am fost cam singur în campanie”. Întrebat despre o posibilă retragere, spune că “ar fi ilogic să merg mai departe într-o luptă în care n-am niciun sprijin”.

Conferința medicului Cîrstoiu a fost organizată la îndemnul lui Marcel Ciolacu, în urma investigațiilor recente ale Hotnews.ro, care au semnalat un posibil caz de incompatibilitate, arătând că acesta ar fi consultat pacienți la clinica deținută de soția sa, deși legea interzice unui manager de spital public să dețină funcții în afara spitalului pe care îl conduce.

Principalele declarații: 

  • Am auzit și eu ca și dumneavoastră declarațiile domnilor Ciucă și Ciolacu, oricum aveam intenția să fac acest lucru, dar e util să facem asta cât mai repede.
  • Primul lucru: acuzațiile de incompatibilitate. Nici eu, nici presa, ci doar o instituție poate să emită un raport care să constate acest lucru, și anume ANI. Din punctul meu de vedere, n-am făcut nimic care să-mi dea impresia că sunt într-o stare de incompatibilitate.
  • Am operat și în alte spitale publice la solicitarea colegilor, și în Republica Moldova și la unele spitale private, repet, atunci când s-a solicitat acest lucru. Mi-am ajutat colegii, mi-am spus opiniile atunci când colegii aveau probleme cu un pacient.
  • Legat de participarea la consultațiile la Anemona Med, am răspuns solicitărilor unor pacienți care mi-au cerut acest lucru. Dorm liniștit pentru că mi-am ajutat pacienții.
  • Pacienții aleg singuri la ce medic merg și unde merg – la public sau privat. În orice policlinică sau spital privat sunt două posibilități – să se meargă pe asigurare sau pe plată. 
  • Legea 95 a fost modificată în 2016 printr-o ordonanță – a creat un haos în ceea ce privește sistemul de asigurări de sănătate. Ordonanța nu a fost trecută prin parlament sau nici măcar în comisii. Legea spune că funcția de manager este incompatibilă cu orice altă activitate remunerată sau neremunerată, dar cu excepția activității medicale în același spital.
  • Eu nu am intrat în cursa aceasta pentru că m-am trezit într-o dimineață că vreau să fiu primar. Am avut o propunere din partea liderilor coaliției. Mandatul meu a fost și este pe masa coaliției. Am simțit sprijinul coaliției, dar am fost cam singur în această campanie de o lună. Eu cred că nu poate fi un demers fără sprijinul coaliției.
  • Nu este țelul meu să fac o carieră politică. Nu era necesar pentru mine să ajung primar general. Voiam să demonstrez că administrația Bucureștiului poate fi făcută și altfel. 
  • Eu am spus că mandatul a fost, este și va rămâne pe masa coaliției. Ar fi ilogic să merg mai departe într-o luptă în care să nu am niciun sprijin. 

Reamintim, Marcel Ciolacu i-a cerut lui Cătălin Cîrstoiu să clarifice “aspectele apărute în spațiul public” într-o conferință de presă, avertizând că, în caz contrar, “nu putem merge înainte cu el ca fiind candidat al coaliției la Primăria Bucureștiului”. La începutul săptămânii trecute, Cîrstoiu răspundea acuzațiilor astfel: “Pentru ANEMONA MED, administrator este socrul. Pentru ANEMONA CLINICAL SERVICES, administrator este mama și dețin, confom declarației de avere, 50% din acțiuni. Nu dețin părți la ANEMONA MED, unde soția mea are 100% acțiuni”.

Joi, Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, s-a declarat dispus să candideze la Primăria Capitalei în locul lui Cătălin Cîrstoiu, dacă PSD îi cere acest lucru.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday