Într-o audiere în Congres, Bill Nelson, directorul NASA, a spus că Beijingul a făcut progrese extraordinare în ultimii zece ani, însă le păstrează pe toate secrete. “Cred că multe dintre așa-numitele programe spațiale civile ale lor sunt program militare. Și cred că, de fapt, suntem într-o cursă”, a declarat Nelson.

El a cerut parlamentarilor americani să aprobe un buget de peste 25 de miliarde de dolari pentru NASA anul viitor, subliniind că este extrem de important ca SUA să ajungă înaintea Chinei pe Lună: “Dacă China ar ajunge prima acolo ar putea spune brusc: Ok, acum acesta este teritoriul nostru, voi ceilalți nu aveți ce căuta aici”. Pentru a-și susține argumentele, oficialul a dat exemplul Insulelor Spratly, un arhipelag din Marea Chinei de Sud, revendicat de mai multe țări, dar asupra căruia Beijingul și-a impus autoritatea.

SUA și-au propus inițial să trimită astronauți pe Lună în 2025, în cadrul misiunilor Artemis, dar termenul a fost apoi amânat pentru finalul anului 2026. China, în schimb, a spus că plănuiește să trimită un echipaj pe satelitul natural al Pământului până în 2030 și să stabilească o bază lunară în următorii cinci ani. Directorul NASA avertizează că termenele înaintate de Beijing ar putea fi modificate, iar misiunile să fie realizate mai devreme. Încă din 2022, programul spațial al Chinei a montat o stație spațială care orbitează Pământul, dar și mai multe sonde în jurul Lunii.

SUA au semnat un acord internațional cu mai mulți aliați în care aceștia și-au asumat să împărtășească informațiile pe care le colectează în cadrul misiunilor spațiale. China și Rusia nu s-au alăturat acestui acord, dar au, din 1967, o altă înțelegere în cadrul căreia și-au asumat că nu vor plasa arme sau baze militare în spațiu. Beijingul a asigurat, cu diverse ocazii, că nu intenționează să își stabilească o prezență militară în spațiu.

Surse alternative: Business Insider, The Guardian 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday