Carlos Del Toro, secretarul Marinei Statelor Unite, a declarat că militarii americani au folosit Standard Missile 3 (SM-3) pentru a intercepta rachetele balistice iraniene lansate ca parte a amplului atac din weekend. Potrivit armatei israeliene, Iranul a vizat cu 120 de rachete balistice teritoriul Israelului, precum și cu 130 de drone și 30 de rachete de croazieră.

Site-ul USNI News a scris, citând oficiali americani din domeniul apărării, că Armata Americană a folosit între patru și șapte proiectile SM-3 și a distrus cel puțin patru rachete balistice. Proiectilele de interceptare au fost lansate de pe distrugătoarele USS Arleigh Burke și USS Carney, aflate în estul Mării Mediterane

SM-3 este un element al sistemului de luptă Aegis cu un proiectil care se folosește de energia cinetică pentru a distruge rachete balistice cu rază scurtă și intermediară de acțiune. Are capacitate de interceptare în afara atmosferei Pământului, spre deosebire de celelalte capacități din dotarea Armatei Americane, scrie Business Insider. Potrivit think tank-ului Center for Strategic and International Studies, SM-3 sunt unice datorită faptului că sunt singurele rachete standard concepute pentru a opera în vidul din spațiu”.

Baza aeriană de la Deveselu, din România, găzduiește un interceptor de rachete balistice SM-3, în urma unui acord între guvernul american și cel român, încheiat în septembrie 2011, potrivit informațiilor prezentate de ambasada americană în România.

În ciuda zecilor de teste efectuate în ultimele două decenii de către Armata Americană, sistemul SM-3 nu a fost folosit până weekendul trecut într-o situație reală. Și armata israeliană (IDF) are în dotare un sistem de rachete de apărare care pot intercepta proiectile în spațiu, fiind vorba de Arrow 3. Acesta a fost folosit, de asemenea, în weekend, pentru a doborî rachete balistice ale iranienilor.

Sursă: Business Insider

Foto: Raytheon

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday